Afla care sunt avantajele tractiunii integrale

Daca va ganditi sa achizitionati un model de autoturism cu tractiune integrala sau 4x4, ori aveti deja unul, e indicat sa cunoasteti atat avantajele, cat si dezavantajele acestor tipuri de tractiune.

Este bine sa stiti ca exista atat tractiune integrala, cat si tractiune 4x4. Tractiunea integrala este creata pentru conditii de utilizare normala, care implica asfalt, suprafete solide si stabile si situatii in care toate rotile au contact cu solul. De obicei, tractiunea integrala este activa in mod permanent si este controlata de computer.  Tractiunea 4x4 este creata pentru conditii neobisnuite, precum drumuri cu pietre, noroi sau chiar situatii in care solul este atins de doua sau trei roti. Autovehiculele care dispun de acest sistem de distribuire a puterii au o maneta sau niste butoane care permit selectarea rotilor care sa detina puterea.

Atat tractiunea integrala, cat si cea 4x4 sunt cele mai bune in situatia in care conditiile meteo sunt nefavorabile, crescand aderenta pe asfaltul uscat, ud sau pe zapada.

Masinile care detin astfel de sisteme sunt mai sigure in curbe, datorita faptului ca acest tip de tractiune are o dinamica buna, impiedicand soferii sa piarda controlul in astfel de situatii. In plus, iarna, demarajul este mai bun.

Pe de alta parte, sistemul de tractiune integral sau 4x4 ingreuneaza masina cu aproximativ 80-100 kg si creste consumul cu pana la 1 l/100 km, iar un astfel de autoturism este de obicei mai scump decat unul cu tractiune fata sau spate.

Un autovehicul cu tractiune integrala are un centru de greutate mai jos decat unul cu tractiune normala, cutia de viteze mai grea si alte elemente suplimentare, din cauza carora, are si o greutate mai mare. Centrul de greutate mai coborat echivaleaza cu o stabilitate mai mare in viraje si o siguranta crescuta in zonele alunecoase. De aceea, si aderenta este mai buna, chiar si cand conditiile meteo sunt foarte neprietenoase.

Din cauza greutatii crescute, masinile cu tractiune integrala sau 4x4 au un consum de combustibil crescut, in special cele care sunt dotate cu tractiune 4x4 permanent.

Intretinerea pentru un astfel de autovehicul costa mai mult din cauza componentelor suplimentare care necesita inlocuire sau verificare in cadrul inspectiilor tehnice periodice.

Asadar, avantajele tractiunii integrale se reflecta cel mai bine in dinamica sofatului, siguranta pe care o confera si performanta, indiferent de conditiile meteo.