Aspecte importante privind anvelopele de iarna

Anvelopele de sezon ne confera confort si siguranta pe durata calatoriilor, inlaturand riscul de accidente si diminuand gradul de uzura datorat unei utilizari inadecvate.

Anvelopele de iarna sunt vitale pentru siguranta in trafic. Pentru a le recunoaste mai usor, urmariti daca acestea poarta inscriptia „M+S”, „M.S”, „MS” sau „M&S” – mud & snow (noroi si zapada). In afara de acestea, mai exista si anvelopele “all seasons” care pot fi folosite cu succes in orice sezon, inclusiv iarna.

Prevederile legale interzic circulatia autovehiculelor fara a fi dotate cu anvelope de iarna pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei. Asadar, persoanele care conduc autovehicule fara anvelope de iarna pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei sunt sanctionate. Acelasi lucru se intampla si in cazul autovehiculelor de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3.5 tone, precum si al autovehiculelor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri, care nu au anvelope de iarna pe rotile axei sau axelor de tractiune sau care circula fara lanturi sau echipamente antiderapante.

Cand achizitionati anvelope, este bine sa le analizati cu atentie pentru ca exista situatii in care simbolurile sunt create cu ajutorul unor abtibilduri din cauciucuri vulcanizabile la cald, similare simbolurilor originale.

Anvelopele care contin simbolul “fulg de zapada” au fost testate si calificate pentru “Utilizare in conditii severe de iarna cu zapada abundenta”.

Anvelopele de iarna sunt create pentru a rezista sofatului in conditii dificile precum zapada, gheata, polei si se mentin foarte bine la temperaturi sub +7 grade Celsius.

Acestea au o compozitie si o amprenta diferita comparativ cu anvelopele obisnuite si au o aderenta foarte buna pe carosabilul umed si alunecos.

De asemenea, e bine sa stiti ca, la temperaturi mai mici de 7 grade Celsius, cauciucurile de vara devin rigide, nu au performante bune, punand in pericol siguranta calatorilor.