Aspectele esentiale ale unui test drive

Prima etapa in achizitionarea unei masini este documentarea pe site-ul constructorului si pe alte site-uri auto, bloguri si forumuri de profil.  Dupa alegerea modelului, urmatoarea etapa o reprezinta test drive-ul. Testarea masinii reprezinta o oportunitate pentru a vedea modalitatea in care functioneaza pe sosea si pentru a detecta eventualele inconveniente legate de trenul de rulare, directie, suspensie, frane, raspunsul motorului.

E recomandabil sa conduceti masina cel putin 30 de minute in conditii de trafic variate si pe diverse tipuri de teren. Incercati sa eliminati cat mai multe lucruri care va distrag atentia la volan pentru a evalua corect autoturismul.

Tineti cont de principalele aspecte asupra carora trebuie sa va concentrati in cadrul unui test drive pentru ca fiecare masina e diferita. Aspecte care pot parea initial insesizabile, pot deveni deranjante ulterior. De aceea, e important sa nu va grabiti in evaluarea pe care o faceti si sa urmariti cu atentie aspectele esentiale.

Confortul resimtit in timpul calatoriei este unul dintre aspectele importante. Daca simtiti fiecare denivelare de pe drum inseamna ca suspensia este prea moale si de aceea are un balans accentuat. Confortul unei masini este determinat de suspensie, anvelope si scaune.

Acceleratia este un alt aspect important de evaluat, de la evolutia la plecarea de pe loc si pana la depasirile efectuate la drum intins. Acceleratia se afla in legatura directa cu transmisia, astfel ca un motor bun cuplat la o transmisie mai slaba nu va functiona bine, in timp ce un motor mic poate avea o putere mai buna daca este cuplat la o transmisie moderna si eficienta. De aceea, e recomandabil sa accelerati puternic la o plecare de pe loc sau la o depasire pentru a vedea cum reactioneaza.

E important de urmarit daca franele raspund prompt in momentul in care apasati pedala incet, dar si brusc. Acestea trebuie sa exercite suficienta forta pentru a opri masina in timp util fara a brusca pasagerii.

Un alt aspect important este cel al schimbarilor bruste de directie. E important sa observati daca masina sta bine pe sosea cand conduceti in linie dreapta sau daca are nevoie de mici corectii. Modul in care reactioneaza masina atunci cand schimbati brusc directia este important pentru evitarea potentialelor accidente.  Schimbarea de directie nu ar trebui sa miste masina la fiecare mica inclinare a volanului, insa nu este in regula nici sa intoarceti foarte mult de volan pentru a o schimba. In general, masinile au servodirectie asistata suplimentar.

Nu este indicat sa testati limitele de manevrabilitate si franare ale unei masini in trafic pentru ca poate deveni periculos atat pentru dvs., cat si pentru ceilalti soferi. Puteti verifica manevrabilitatea conducand in mod normal si la viteze reduse masina. Pentru o verificare eficienta a directiei si a franelor, in cazul unei masini second hand, e bine sa verificati acest lucru intr-un service autorizat.

Izolarea fonica este un alt aspect pe care trebuie sa il urmariti. Urmariti daca exista zgomote produse de vant cand sunteti la volan sau zgomote care se aud din bord. Pentru a auzi orice potential zgomot, opriti sistemul audio si conduceti cu geamurile inchise. Acest lucru va va ajuta sa identificati daca zgomotele sunt produse de vreo defectiune daca testati o masina second hand sau daca sunt zgomote ambientale cu care va trebui sa va obisnuiti. Motoarele fac anumite zgomote in functie de calitate, marime si configuratie. Motoarele de 4 litri sunt de obicei cele mai zgomotoase. De asemenea, anvelopele sport pe masinile de acest fel sau cele off-road montate pe SUV-uri produc mult zgomot.

Cand veti analiza vizibilitatea, e bine sa luati in calcul mai multi factori, precum pozitia scaunului, efectivitatea oglinzilor si designul masinii. Cand testati vizibilitatea, dati si cu spatele pentru a verifica vizibilitatea prin luneta.

Daca alegeti sa conduceti pe intuneric, veti putea testa gradul de iluminare al farurilor, luminozitatea indicatoarelor de bord si usurinta de a localiza butoanele pe intuneric. Tineti cont insa ca, pentru testarea tuturor celorlalte componente, e bine sa face test-drive-ul ziua, cand lumina este naturala.