Ce trebuie sa stii despre geometria rotilor masinii

Geometria rotilor este vitala pentru a conduce masina in siguranta si pentru a preveni o uzura prematura a anvelopelor.

Geometria rotilor este necesara pentru identificarea unor reglaje incorecte, uzuri sau piese defecte. Un reglaj corect diminueaza riscul uzurii premature a anvelopelor si confera autovehiculului o directie sigura si o franare adecvata, scazand in acelasi timp consumul de carburant al autovehiculului.

Cand se recomanda verificarea geometriei rotilor

Verificarea geometriei este necesara daca autovehiculul a lovit o groapa sau un alt obstacol, daca anvelopele nu sunt uzate uniform sau in cazul in care directia nu este buna si masina nu mai merge drept atunci cand volanul e liber.

De asemenea, daca sunt efectuate reparatii majore la trenul de rulare, este necesara verificarea geometriei rotilor.

Ce presupune geometria rotilor

Paralelismul rotilor poate fi afectat in cazul unor accidente usoare sau cand masina urca peste o bordura sau trece cu viteza printr-o groapa. Acelasi lucru se intampla si cand mergeti cu viteza pe un drum aflat intr-o stare proasta.

Reglarea paralelismului sau geometria consta in reglarea unghiurilor rotilor pentru ca acestea sa fie perpendiculare pe sol si paralele intre ele. Echilibrarea unei roti permite rotii sa functioneze in parametrii normali, fara a include vibratii cand viteza este mai mare.

Un reglaj corect al geometriei rotilor previne uzura suplimentara a anumitor elemente din trenul de rulare. Cele mai afectate sunt in general pneurile, care se pot uza astfel incat sa puna in pericol siguranta pasagerilor.

Odata cu reglajul unghiurilor se verifica si presiunea in anvelope. Operatiunea dureaza aproximativ 30 de minute si consta in verificarea directiei si a unghiurilor anvelopelor conform indicatiilor producatorului auto si in reglarea acestora.