Ce trebuie sa stii despre scaunele auto pentru copii

Alegerea unui scaun auto pentru copii este un motiv de stres pentru majoritatea parintilor care vor sa calatoreasca in siguranta alaturi de copilul lor.

Scaunul auto, obligatoriu pentru copiii sub 12 ani sau cei cu inaltimea sub 150 de centimetri

Conform Codului Rutier, “Copiii cu varsta sub 12 ani sau cu inaltimea sub 150 de centimetri trebuie sa poarte centuri de siguranta adaptate greutatii si dimensiunilor lor, iar cei cu varsta sub 3 ani se transporta numai in dispozitive de retinere omologate”.

Tipuri de scaune auto

In cazul in care trebuie sa achizitionati un astfel de scaun, e bine sa stiti ca exista doua categorii, cele cu sistem de prindere Isofix si cele cu prindere in centuri, iar alegerea scaunului va depinde de sistemul de prindere permis de masina.

In plus, alegerea scaunului se face si in functie de greutatea si inaltimea copilului si de normele de siguranta europeana, conform carora, acestea trebuie sa contina doua coduri pe eticheta: ECE-R44.03 sau R44.04.

Cand trebuie schimbat scaunul auto

Conform specialistilor, cand capul copilului se afla mai sus de tetiera scaunului, se recomanda schimbarea acestuia. De asemenea, puteti opta pentru scaunele reglabile, pe care le puteti folosi o perioada mai mare, fara a fi nevoie sa le inlocuiti.

Unde instalezi scaunul auto

Cel mai bun loc pentru a instala scaunul pentru copii este in spatele pasagerului din dreapta pentru ca ii confera cel mai mare grad de siguranta si este mai usor de monitorizat de catre sofer.

Exista si posibilitatea de a instala scaunul pe locul din fata daca acesta permite acest tip de prindere. In acest caz, este obligatorie dezactivarea airbag-ului pentru a evita potentialele leziuni in caz de accident.