Cele mai frecvente greseli in intretinerea vopselei masinii

Pastrarea in stare buna a vopselei masinii poate fi o adevarata provocare pentru orice posesor auto, indiferent de culoare sau de brandul masinii.

Desi aparent sunt foarte multe metode de protejare si curatare a vopselei auto, o mare parte din ele nu sunt recomandate din cauza efectelor nocive pe care le produc.

Amanarea curatarii impuritatilor de pe caroseria masinii, in special a reziduurilor biologice sau ignorarea micilor fisuri conduc, lent si sigur, la degradarea lacului si a vopselei si la aparitia ruginii.

Spalarea masinii cu detergenti de uz casnic si cu lavete care contin particule de nisip si praf deterioreaza vopseaua din cauza ca zgarie stratul de lac de deasupra. Daca vreti sa spalati masina acasa, este bine sa utilizati lavete curate. De asemenea, utilizati produse profesionale de curatat in locul detergentilor clasici sau al altor produse neindicate, care pot duce la degradarea lacului si la aparitia ruginei in zonele zgariate.

Masinile electrice de lustruit, utilizate necorespunzator, pot afecta suprafata vopselei. Supraincalzirea zonei lustruite poate avaria grav vopseaua, in special daca masina se afla deja in bataia soarelui.

Suprafata vopselei mai poate fi afectata daca masina este atinsa cu obiecte care pot zgaria stratul protector de lac. Cand curatati masina, aveti grija sa inlaturati inelele sau verighetele care pot zgaria foarte repede stratul de lac. Daca utilizati un furtun pentru spalarea masinii, aveti grija cum il manevrati si unde il amplasati pentru ca poate avea depuneri care afecteaza stratul de vopsea.

Reziduurile si excrementele de pasare afecteaza foarte mult vopseaua de pe caroserie. Utilizati produse adecvate pentru a inlatura murdaria si sterilizati locul cu apa curata.

Nu folositi perii uscate din materiale dure si nu apasati tare cand curatati caroseria. Folositi miscari usoare si fiti atenti la suprafata vopselei.

Recomandari pentru o ingrijire eficienta a masinii

Specialistii recomanda spalarea si ceruirea periodica a masinii, chiar daca aceasta nu este folosita in mod constant. De asemenea, este bine sa aveti grija unde parcati masina, sa folositi o prelata de calitate pentru a o proteja si o folie de protectie transparenta, precum si sa remediati zgarieturile si imperfectiunile aparute pe suprafata masinii cat mai repede.

Ceruirea confera o protectie sporita impotriva razelor ultraviolete, excrementelor de pasare si a substantelor chimice. Specialistii recomanda folosirea cerii naturale, in special in cazul culorilor intense pentru a pastra un aspect cat mai viu. Ceara naturala dureaza aproximativ 2 luni, in timp ce cea sintetica are o durabilitate mai mare.

Pentru a spori gradul de eficienta al acesteia, este bine ca ceara sa se aplice cand tabla este rece, iar vopseaua este curata si uscata. Aplicarea se face cu un burete fin, in strat subtire, care se usuca, formand o pelicula alba, fina si mata. Dupa ceruire, se recomanda indepartarea surplusului de ceara cu un prosop din microfibra.

O ingrijire si o curatare atenta ajuta la prevenirea potentialelor probleme si a costurilor mari alocate reparatiilor si revopsirii.

Daca observati zgarieturi, este bine sa analizati adancimea lor si sa le remediati cat mai repede intr-un service specializat pentru a preveni deteriorarea vopselei.