Cum optimizezi consumul de combustibil

Consumul de carburant reprezinta una dintre provocarile cu care soferii se confrunta zi de zi. Printre pasionatii de condus circula diverse zvonuri, multe dintre ele fiind neadevarate.

Iata cateva dintre trucurile care au impact asupra consumului de combustibil:

Mentineti presiunea anvelopelor indicata de producatorul auto

Presiunea anvelopelor influenteaza consumul de combustibil, un nivel de aer insuficient putand creste consumul cu pana la 10%.

Este indicat sa mergeti lunar la service pentru verificarea presiunii sau sa utilizati un compresor de aer pentru a mentine un nivel optim de aer in anvelope. Verificati in manualul autovehiculului nivelul indicat in functie de marca si modelul masinii. In cele mai multe cazuri, aceasta este notata pe stalpul dintre portiere, pe marginea portierei din dreapta fata sau pe interiorul capacului de la rezervor.

Eliminati obiectele depozitate in portbagaj

Un portbagaj incarcat cu bagaje sporeste consumul de combustibil. De aceea, este bine sa scapati de toate obiectele inutile depozitate in portbagaj sau in masina.

Mentineti o viteza moderata si constanta

O viteza moderata si constanta, de 50 km/ora, fara accelerari si franari bruste ajuta la scaderea nivelului de combustibil. Ideea conform careia o viteza mare si un timp scazut pana la destinatie pot favoriza scaderea nivelului de carburant este falsa. Viteza mare nu face decat sa duca la un consum mai mare.

Accelerati usor, pana la maximum 50 km/ora, iar consumul va scadea semnificativ. Daca aplicati o scadere cu 10% a vitezei si in afara orasului, veti obtine acelasi rezultat.

Evitati acceleratiile puternice si franarile bruste

Motorul trebuie sa fie utilizat la limita minima a regimului optim de turatie pentru a obtine un raport bun consum-cost, ceea ce implica schimbarea rapida a treptelor de viteza, fara a tine motorul subturat si, totodata, fara a-l tura excesiv.

O atentie sporita in trafic va poate ajuta sa evitati acceleratiile puternice si franarile bruste care sunt consumatoare de combustibil. Urmariti sincronizarea semafoarelor si pastrati o viteza de deplasare constanta.

Mentineti o distanta constanta fata de masina din fata

Pastrati o distanta optima fata de masina din fata, lasand sa treaca doua-trei secunde intre masina voastra si masina din fata. In acest mod, veti evita franele bruste si, implicit, veti impiedica cresterea consumului de combustibil.

Utilizati frana de motor

Daca anticipati traficul si mentineti distanta recomandata fata de masina din fata, puteti utiliza frana de motor care eficientizeaza atat consumul de combustibil, cat si franarea si nivelul de uzura a placutelor de franare.

Folositi cu moderatie aerul conditionat

Utilizati cu moderatie aerul conditionat, folosind cu precadere ventilatia masinii. Parcati la umbra pentru a evita supraincalzirea aerului din habitaclu. Folosirea aerului conditionat poate creste consumul cu 10-20%, iar mersul cu geamul deschis creste semnificativ consumul, in special in cazul calatoriilor din afara orasului.

Pe de alta parte, incalzirea motorului inainte de a porni la drum in zilele de iarna nu ajuta la diminuarea consumului de combustibil, ci duce la efecte inverse. Va ajuta insa sa atingeti o temperatura rezonabila si sa va bucurati mai mult de calatorie.