Cum poti evita un accident auto

Accidentele auto au cauze variate, de la neatentie, viteza excesiva, conditii meteo nefavorabile, lipsa vizibilitatii, la o calitate foarte slaba a drumurilor sau evitarea spontana a gropilor.

Evitarea incidentelor in trafic depinde de respectarea anumitor reguli care tin de mentinerea vitezei in parametri indicati, de vigilenta conducatorilor auto din trafic si de stilul de a conduce, un stil preventiv fiind esential.  

Conducerea preventiva impune anumite reguli care pot ajuta la evitarea producerii accidentelor.

  • In cazul drumurilor lungi, este important sa acordati atentie traseului pe care il parcurgeti si sa semnalizati corespunzator.
  • Adaptati distanta dintre masina proprie si masina din fata in functie de conditiile meteo si de viteza din trafic pentru a mentine distanta de siguranta.
  • Daca traficul este intens, se recomanda o atentie sporita pentru a anticipa manevrele pe care trebuie sa le efectuati. Adaptati intotdeauna viteza la conditiile de trafic pentru a putea opri in siguranta in caz de pericol.
  • Cand circulati pe autostrada, pentru a evita riscul de coliziune cu o masina care vine din sens opus, utilizati benzile 2 si 3 doar cand vreti sa depasiti alte vehicule. Conform legii, este obligatoriu sa circulati pe banda 1 cand nu exista alte masini pe care sa le depasiti.
  • Este important sa urmariti cu privirea zona pe care urmeaza sa o parcurgeti la cel putin 100-150 de metri.
  • In cazul in care observati un accident, reduceti viteza. Indepartati-va de axul drumului si apasati imediat butonul de avarii pentru a semnala autovehiculelor din spate ca ati franat pentru a va opri. Nu opriti pe carosabil, ci pe banda de urgenta. Urmariti ceilalti participanti la trafic din spatele si din lateralul dvs. pentru a sti ce manevre sunt necesare in caz de accident.
  • Cand intrati intr-o intersectie, asigurati-va ca puteti trece, chiar daca restul autovehiculelor participante la trafic trebuie sa cedeze prioritatea.
  • Asigurati-va ca acordati prioritate pietonilor si celorlalti participanti la trafic.
  • Evitati sa conduceti cand sunteti obositi sau in stare de ebrietate.
  • Verificati periodic elementele de siguranta pentru a va asigura ca functioneaza in parametri optimi. Frana este esentiala pentru oprirea in siguranta in caz de pericol, iar sistemul de iluminare, cel de dezaburire a lunetei si de stergere a parbrizului asigura o vizibilitate sporita, in special daca exista conditii meteo nefavorabile sau daca circulati noaptea.