Cum sa conduci in siguranta iarna

Conditiile meteo din sezonul rece au impact asupra traficului, soferii fiind nevoiti sa se adapteze la noile schimbari si sa isi ia masuri de precautie.  Vizibilitatea scazuta, poleiul, zapada si aglomeratia sunt frecvent intalnite iarna.

Una dintre masurile esentiale de siguranta este reducerea vitezei. O viteza scazuta confera siguranta in caz de franare brusca si o mai buna pastrare a controlului masinii pe un carosabil alunecos.

Mentinerea unei distante mai mari fata de masina din fata este importanta pentru a evita un potential accident in cazul unei franari bruste. In plus, un echipament adecvat cu anvelope de iarna de calitate asigura o franare optima.

In zilele cu ninsoare, se recomanda curatarea masinii de zapada pentru a avea o buna vizibilitate.

Cand asfaltul este alunecos, nu se recomanda miscarile bruste, ci o franare treptata pentru a stopa blocarea rotilor. Daca rotile se blocheaza, masina va aluneca si nu o veti mai putea controla. Daca va aflati intr-o astfel de situatie, eliberati pedala de frana pentru recuperarea tractiunii si utilizati frana de motor alternativ cu pedala de frana.

La pornire, accelerati treptat pentru a inlatura riscul de alunecare pe zapada sau gheata. Daca observati ca rotile aluneca, treceti in urmatoarea treapta de viteza pentru a diminua forta exercitata asupra rotilor. Daca urcati o panta, folositi o treapta de viteza mai mare decat in mod obisnuit, cand vremea este uscata.

Inainte de a vira, incetiniti in linie dreapta, ridicati pedala de acceleratie din timp si folositi frana de motor. Efectuati miscari constante si evitati sa bruscati volanul pentru a nu pierde controlul masinii in partea din spate si a intra pe contrasens. Asigurati-va ca mentineti o viteza lenta si constanta.

In cazul in care masina are tractiune pe fata si pierde aderenta in partea din spate, accelerati usor pentru a redobandi echilibrul. Daca masina are tractiune pe spate, ridicati usor piciorul de pe acceleratie pana cand rotile din spate isi redobandesc aderenta. Ulterior, accelerati din nou pentru a mentine viteza. Evitati franarile pentru ca veti resimti mai accentuat dezechilibrul din spate.

Atunci cand conduceti pe un carosabil cu zapada si gheata, aveti grija ca pornirea sa fie progresiva, nu calcati pedala foarte tare, conduceti cu viteza mica, asigurati-va ca pastrati o distanta mai mare fata de vehiculul din fata, mentineti o viteza moderata si, cand urcati o panta, utilizati viteze inferioare pentru a avea control asupra masinii. Aveti grija sa utilizati franele si acceleratia usor pentru a evita deraparea sau alunecarea.

Cand conduceti in zone montane, verificati cu atentie franele si starea anvelopelor, alegeti cu grija traseul pe care il veti parcurge si informati-va cu privire la conditiile meteorologice si de drum. Aprovizionati-va cu alimente, imbracaminte si obiecte care va pot fi de folos in caz de urgenta sau defectiuni ale masinii.