Evenimente marcante in industria auto in 2016

Domeniul auto a fost marcat in 2016 de cateva subiecte de impact la nivel mondial, din care au derivat o multime de dezbateri.

O directie de dezvoltare a industriei auto dezbatuta pe intreg parcursul anului 2016 este cea legata de masinile autonome, SUA considerand computerul masinilor autonome ca avand rolul de sofer. Google a elaborat un raport amplu privind masinile autonome, concluzionand ca interventia umana este decisiva, in timp ce un cercetator in robotica a atras atentia asupra faptului ca tehnologia masinilor autonome implica riscuri foarte mari.

In radul companiilor producatoare de autovehicule, Ford si-a triplat flota de vehicule autonome, iar Uber si Volvo au lansat programe de testare pentru masini autonome, in timp ce Alianta Renault-Nissan a anuntat ca va lansa 10 masini autonome pana in 2020. Tot in acest timp, Fiat Chrysler Automobiles s-a aliat cu Google pentru a dezvolta tehnologii pentru masinile autonome, in timp ce Kia a anuntat ca avea masini autonome de abia in 2030.

Yamaha a anuntat ca va lansa o motocicleta care se conduce singura.

Au fost lansate si camioane conectate wireless care au facut primele calatorii pan-europene, iar in Singapore au aparut primele taxiuri autonome.
Tot in cursul anului trecut, Apple si Google au lansat primele semnale conform carora se vor reorienta catre parteneriate tehnologice cu producatorii auto existenti, in loc sa produca masini proprii.

In ceea ce priveste productia de masini electrice, pe piata au aparut in 2016 modele electrice cu autonomie marita: BMW i3, care ajunge pana la 300 km, Chevrolet Bolt, Opel Ampera-e, care ajunge la 500 km si Renault Zoe, care ajunge pana la 400 km.

Companiile care au inregistrat progrese in infrastructura masinilor electrice sunt BMW, Daimler, Ford, Audi si Porsche care intentioneaza sa construiasca statii de mare putere la nivel european.

In ceea ce priveste lansarile de modele, Seat, Maserati si Alfa Romeo au lansat primele SUV-uri, in timp ce Tesla Model 3 a fost prezentata sub forma conceptului gata de productie, declansand un val urias de precomenzi. Tesla a anuntat ca urmeaza sa lanseze camioane si autobuze, precum si tehnologii de condus autonom.

Au fost prezentate si noile generatii pentru BMW seria 5, Mini Countryman, Ford Fiesta si Opel Insignia.

Masina anului in Europa a fost desemnata Opel Astra, iar, la nivel mondial, castigatoare este Mazda MX-5.