In ce situatii poti ramane fara placutele de inmatriculare

Desi poate parea mai putin obisnuit, Politia Romana are dreptul de a ridica placutele de inmatriculare ale soferilor in anumite circumstante, acestia neputandu-si misca masina fara o platforma.

Aceasta este o sanctiune complementara celei de retinere a certificatului de inmatriculare si este mult mai grava pentru ca sansele de recuperare sunt destul de mici.

Asigurarea RCA nu e valabila

Circularea pe drumuri publice fara asigurarea RCA valabila este considerata un pericol pentru ceilalti participanti la trafic. In general, in astfel de situatii, placutele se pot recupera daca soferul reuseste sa incheie cat mai repede asigurarea. Daca masina este luata cu platforma, cheltuielile vor fi mult mai mari.

Numere de inmatriculare straine, fara valabilitate

In situatia in care masina are numere straine si soferul nu poate dovedi valabilitatea numerelor de inmatriculare conform conditiilor tarii din care masina a fost adusa, aceasta va fi considerata neinmatriculata. In astfel de situatii, legea este incalcata, si, in consecinta, placutele sunt retinute de politie.

Placute de inmatriculare personalizate

Placutele de inmatriculare personalizate, cu litere diferite fata de cele omologate, sunt retinute de politie.

Becuri LED in zona placutelor de inmatriculare

Montarea becurilor cu LED sau a altor tipuri de becuri la lampile care ilumineaza placuta din spate duce la confiscarea placutelor de inmatriculare.

Autovehicul radiat din circulatie

Daca autovehiculul nu a fost radiat din circulatie in situatiile prevazute de lege, desi are un dosar de radiere, placutele vor fi retinute de catre politie.

Caracteristicile masinii sunt diferite de cele din talon

O alta situatie de suspendare a placutelor de inmatriculare este cea in care masina are o alta culoare sau un alt motor decat cel din talon. Acelasi lucru se intampla si pentru masinile care au instalate un sistem de alimentare cu GPL neomologat si care nu apare in documentele masinii. Conform legii, se suspenda talonul si placutele de inmatriculare daca datele din certificatul de inmatriculare nu corespund caracteristicilor tehnice ale autovehiculului.