Pregatirea masinii pentru primavara

Odata cu instalarea primaverii, vehiculele au nevoie de o serie de verificari pentru a se mentine intr-o forma buna dupa iarna grea, care a suprasolicitat unele componente.

V-am pregatit o lista cu verificarile pe care este bine sa le faceti pentru a va asigura ca nu veti avea parte de surprize neplacute in noul sezon.

Acumulatorul, bornele si conexiunile electrice necesita verificari amanuntite pentru ca, iarna, sistemul electric este solicitat, temperaturile scazute diminuand performantele acumulatorului cu pana la 60%. Cel mai bine este sa verificati aceste aspecte intr-un service specializat pentru a avea certitudinea ca masina functioneaza in parametrii normali.

Presiunea din anvelope se diminueaza de obicei iarna din cauza temperaturilor scazute. Verificati si reinnoiti presiunea conform valorilor notate in manualul de utilizare.

Curelele si furtunele necesita o atentie deosebita, de aceea e bine sa stiti exact cand ati schimbat distributia si sa aflati care este starea furtunaselor din zona compartimentului motor unde presiunea este ridicata. Analizati in amanunt daca acestea sunt in stare buna si nu prezinta uzura, rupturi sau taieturi.

Sistemul de franare poate fi afectat de temperaturile scazute, din cauza conditiilor dificile, a ghetii, zapezii si umiditatii. Pentru a fi in siguranta, verificati intregul sistem de franare, incluzand si frana de mana.

Gropile, gheata si rularea uniforma pot avea impact asupra trenului de rulare si al unghiului de fuga, de aceea e bine sa le inspectati cu atentie.

Uleiul de motor, uleiul din transmisie, lichidul de frana, de racire si parbriz si nivelul freonului trebuie si ele sa fie verificate si completate daca este cazul.

Luati in calcul si filtrele de aer si polen si eventual, schimbati-l pe cel de aer pentru a va asigura ca va functiona adecvat in perioada urmatoare.

Starea stergatoarelor poate fi nefavorabila dupa ploi si zapada, iar niste stergatoare nefunctionale afecteaza vizibilitatea la volan, de aceea e bine sa le inlocuiti daca este necesar.

Nu in ultimul rand, curatarea interiorului si a exteriorului masinii este esentiala pentru a va bucura de o masina curata si improspatata. Dupa incheierea sezonului rece, in interior se pot acumula bacterii, in timp ce exteriorul poate fi afectat de sare, nisip si alte elemente nocive care pot afecta caroseria si pot favoriza aparitia coroziunii si a ruginei. Daca observati pete de rugina, mergeti la un service autorizat pentru a scapa de ele si a evita extinderea lor.

De indata ce vremea se incalzeste, nu uitati de inlocuirea anvelopelor de iarna cu cele de vara pentru a proteja anvelopele de iarna si a avea o aderenta buna. Dupa schimbarea anvelopelor, asigurati-va si ca directia este buna.