Tendinte ale industriei auto in 2017

Industria auto se afla in continua schimbare datorita evolutiei tehnologice accentuate care confera autoturismelor functionalitati inovatoare.

In 2017, se preconizeaza ca realitatea augmentata (AR) va creste nivelul de siguranta a soferilor, va simplifica folosirea masinilor si va facilita repararea acestora. Realitatea augmentata (AR) imbina tehnologia realitatii virtuale cu elemente din mediul inconjurator real si va fi tot mai utilizata in 2017. Elementele sale vor putea imbunatati interactivitatea computerului de bord, vor asista soferul in diverse operatiuni si vor contribui la repararea mai rapida a autoturismelor.

Hyundai a creat in 2016 o aplicatie pentru smartphone care are rolul unui manual de utilizare pentru autovehicule, fiind bazat pe utilizarea realitatii augmentate (AR).

Aplicatia a fost lansata la CES – Consumer Electronics Show 2016, in Las Vegas si permite utilizatorilor sa afle detalii despre masina pe care o conduc si sa descopere functii noi. Acestia pot vedea in AR componentele masinii si explicatii privind denumirea si rolul acestora si pot vizualiza tutoriale.

Imprimarea tridimensionala a obiectelor reprezinta un proces tehnologic utilizat pentru fabricarea de prototipuri de automobile si componente pentru avioane, diminuand costurile de productie.

Pe piata exista modele de imprimante 3D variate, de la cele care utilizeaza plasticul, la cele care folosesc celule umane.

Producatorii auto vor apela la aceste imprimante pentru a diminua costurile si timpul necesar pentru construirea componentelor, alocand mai multe resurse pentru construirea unuor tipuri de sasiu solid. Astfel, componentele exterioare vor putea fi inlocuite rapid, cu costuri reduse, dupa fiecare accident.

Masinile autonome se afla in topul preocuparilor marilor producatori de autovehicule si companiilor dezvoltatoare de tehnologie, precum Ford, BMW, General Motors sau Google.

Tehnologia blockchain, bazata pe un fel de registru digital care implica criptografierea si include toate tranzactiile si legaturile dintre ele, este in continua expansiune, fiind adoptata inclusiv in domeniul financiar. Aceasta tehnologie va ajuta producatorii si dealerii auto sa evite componentele contrafacute si va putea fi utilizata pe baza unui ID unic atribuit fiecarei componente si tranzactii pe parcursul lantului de aprovizionare, asigurand o corelare permanenta a cererii si ofertei si va spori nivelul de siguranta, identificand componentele contrafacute.

Comunicarea de tip vehicle-to-vehicle va permite masinilor sa schimbe intre ele informatii privind starea vremii, infrastructura, accidente, viteza cu care se deplaseaza in interval de cateva secunde. Va fi de un real folos pentru automobilele care se intalnesc in trafic pentru ca vor putea schimba informatii despre traseu si eventualele probleme intampinate.