Transferul bonusului RCA de la o masina la alta

Sistemul Bonus-Malus permite asiguratilor care nu inregistreaza daune pe politele RCA sa beneficieze de o reducere a primei de asigurare, numita Bonus. Pe de alta parte, asiguratii care au inregistrat daune pe politele RCA sunt penalizati prin majorarea primei de asigurare, numita Malus.

Sistemul se aplica in Romania incepand cu anul 2010 pentru asigurati persoane fizice si din 2012 pentru asigurati persoane juridice. In plus, majorarea politelor se aplica pentru daunele platite in baza politelor RCA incheiate de proprietarul masinii, indiferent de persoana care a condus masina si de data producerii accidentului.

Sistemul este reglementat prin normele Autoritatii de Supraveghere Financiara – ASF si a fost implementat ca masura de responsabilizare a posesorilor de autoturisme, urmarind ca aceia care sunt prudenti sa nu plateasca o prima de asigurare similara celor care produc accidente rutiere.

Toate datele referitoare la politele de asigurari sunt inregistrate intr-o baza de date care colecteaza informatiile tuturor asiguratorilor, numita CEDAM.

Asadar, in cazul in care un proprietar isi vinde vehiculul si cumpara altul, poate solicita asiguratorului RCA transferul bonusului de pe vechiul autoturism pe cel nou, fiind necesare o serie de documente justificative.

Clasa Bonus-Malus aplicata la incheierea asigurarii se stabileste pornind de la clasa detinuta pe ultima polita de asigurare. In cazul in care nu sunt identificate daune platite de asigurator, reducerea se aplica cu o clasa pentru politele incheiate pe o perioada de 6 luni, doua clase pentru politele incheiate pe un an, iar pentru daune platite, modul de aplicare difera in functie de numarul acestora.

Documentele necesare pentru transferul clasei sunt urmatoarele:

  • Acte necesare pentru masina veche: copie a certificatului de inmatriculare, copie a contractului sau factura de vanzare, procesul verbal de scoatere din evidenta sau raspunsul privind radierea autoturismului, copie a ultimului contract RCA.
  • Acte necesare pentru masina nou cumparata: copie a contractului sau factura de achizitie, copie a certificatului de inmatriculare, copie a actului de identitate, copie a fisei de inmatriculare sau chitanta pentru taxa de mediu.

Este important de stiut faptul ca documentele si procedura pot varia in functie de compania de asigurari.

Transferul bonusului este valabil doar in cazul in care masina veche a fost instrainata inainte de a achizitiona noua masina, nu si in cazul in care masina noua a fost achizitionata si ulterior fiind vanduta cea veche. Totodata, validitatea transferului este conditionata de existenta unei singure masini care sa fi fost vanduta de catre proprietar.

Top Lac Auto Service ofera clientilor sai servicii de consiliere in caz de daune auto, care includ: programarea rapida la un centru constatator, asigurarea suportului constant pe toata perioada de remediere a daunelor, pentru deschiderea dosarului de dauna si colectarea tuturor documentelor necesare, precum si pentru inchiderea dosarului de dauna.