Trendurile anului 2018 in industria auto

Specialistii in domeniul auto preconizeaza ca, in 2018, vor predomina noi tehnologii si automatizari care vor revolutiona intreaga industrie. Raspandirea masinilor electrice, printarea 3D si interconectarea masinilor sunt cateva dintre cele mai importante tendinte.

Masinile electrice

Masinile electrice si serviciile de ride-sharing vor prelua piata vehiculelor cu ardere interna, atingand un record. Intretinerea masinilor traditionale va deveni in timp mai costisitoare decat cea a masinilor electrice.

Comunicarea de tip vehicle-to-vehicle

Masinile interconectate vor face transfer de informatii cu privire la conditiile meteo si cele din trafic precum vreme, viteza, franari bruste, accidente si altele. Se va utiliza comunicarea de tip vehicle-to-vehicle, bazata pe tehnologia wi-fi, care va fi implementata pe masinile noi.

China este a doua tara care inoveaza in domeniul masinilor interconectate, iar Germania este tara cu cele mai multe inovatii in domeniul auto din Europa, avand o traditie recunoscuta in industria producerii de masini.

Companiile care investesc asiduu in dezvoltarea tehnologiei sunt General Motors, BMW, Toyota si Audi si marii giganti ai tehnologiei: Samsung, Microsoft si Google.

Exista si start-up-uri din America care dezvolta infrastructura pentru conectivitatea telematica si aplicatii care monitorizeaza traseul, indica scorul acordat conducatorilor auto, precum si platforme care permit utilizatorilor sa-si conecteze autovehiculele cu alti utilizatori, locuri sau lucruri prin intermediul aplicatiilor mobile.

Internet of Things

Tehnologia Smart IoT (Internet of Things) confera autovehiculelor multiple functionalitati precum parcarea automata sau autopilotul adaptiv.

Printarea 3D

In prezent, masinile sunt construite pentru a rezista la 3-5 accidente si au o durata de viata intre 7 si 10 ani. Tehnologia de printare 3D va permite crearea unor masini confectionate pe un sasiu rezistent, cu o caroserie adaptata sa reziste la un singur impact, urmand ca aceasta din urma sa fie inlocuita cu usurinta, pastrand structura de baza a masinii.