Avantajele si dezavantajele cutiilor de viteze manuale si automate

Alegerea unei masini nu este deloc usoara, mai ales daca sunteti pasionati de noile tehnologii si vreti un model cat mai performant, care sa includa atat optiunile dorite, dar sa aiba si un pret acceptabil sau cel putin justificabil.

Una dintre optiunile disputate de pasionatii de masini este tipul de cutie de viteze. Exista pareri pro cutie manuala si pareri pro cutie automata. In realitate, oricare dintre aceste optiuni ati alege, veti avea atat avantaje, cat si dezavantaje. Sa vedem insa care dintre ele are mai multe avantaje.

Cutia manuala implica un consum de combustibil mai mic. Cutiile automate mai vechi au inregistrat in general un consum de combustibil mai mare.

In plus, pretul unei masini care are o cutie de viteze manuala este mai mic comparativ cu cel al unei masini echipate cu o cutie automata. Dotarile standard ale unei masini includ cutia de viteze manuala, de aceea alegerea unei cutii automate inseamna un cost suplimentar.

Cutia manuala implica o serie de costuri de intretinere mai mici, repararea ei fiind mai usoara si mai putin costisitoare.

Exista insa si dezavantajul ca nu ofera conducatorului auto un grad sporit de confort din cauza ca trebuie folosita mai tot timpul o mana, putand avea o timonerie nu tocmai confortabila, iar folosirea regulata si necorespunzatoare a ambreiajului poate duce la uzura sa.

Pe de alta parte, o cutie de viteze automata, aduce conducatorului auto un plus de confort, permitand acestuia sa tina ambele maini pe volan pentru un control mai bun, insa experienta este mult mai confortabila si mai placuta.

Un alt avantaj al cutiei automate il reprezinta usurinta in utilizare, chiar si pentru conducatorii incepatori. Pentru utilizarea ei este nevoie doar de mutarea schimbatorului de viteze in pozitia D.

Totodata, o masina cu o cutie automata permite plecarea din rampa fara ca motorul sa se opreasca, iar la pornirea de pe loc motorul nu se opreste. In plus, cutiile mai noi care au un dublu ambreiaj implica un consum scazut de combustibil, apropiat de cel al cutiilor manual.

Cutiile automate implica o serie de costuri de intretinere mai mari din cauza mecanismelor complexe de functionare, reparatiile fiind mari. Cutiile automate conventionale, spre deosebire de cele cu dublu ambreiaj pot afecta performantele masinii. In momentul apasarii pedalei de acceleratie la podea in mod mai puternic, trecerea de la o treapta inferioara la una superioara se realizeaza cu o usoara intarziere.