Cum sa procedezi daca ti se opreste motorul in timp ce conduci

Atunci cand ai o masina, te bucuri de momentele deosebite petrecute in timp ce vizitezi diverse tinuturi sau de facilitatile pe care ti le ofera in fiecare zi, dar te poti astepta si la situatii din cele mai controversate. Unul dintre cele mai ciudate si neplacute momente este cel in care motorul masinii ti se opreste brusc, desi te afli in mijlocul drumului.

Masinile moderne sunt mai sigure, mai confortabile si mai usor de condus decat autoturismele mai vechi, insa sunt mai complicate din punct de vedere tehnic.

Indiferent de cauze, probabilitatea de producere a unei defectiuni in cazul unei masini moderne este diminuata. Daca va confruntati cu oprirea brusca a motorului in timp ce va aflati intr-o calatorie cu masina, primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa scoateti masina din viteza, indiferent daca are o cutie de viteze manuala sau automata. Acest lucru este esential pentru pastrarea inertiei autoturismului si pentru a elimina durererea mentinerii piciorului stang pe pedala de ambreiaj in cazul in care cutia este manuala. In cazul masinilor cu o cutie automata, levierul trebuie pus in pozitia N.

Un alt aspect important este sa mentineti o distanta de siguranta fata de autoturismul din fata. In astfel de situatii, distanta ar trebui sa fie mai mare pentru ca sistemele de asistenta precum servodirectia si servofrana nu mai functioneaza, conducand la o greutate sporita in manevrarea volanului si a pedalei de frana.

Cautati un loc in care sa puteti opri in siguranta. Faceti miscari usoare pentru ca ceilalti soferi sa poata anticipa actiunile si sa va evite la timp. Inainte de a vira brusc catre marginea soselei, cautati un loc in care sa va puteti opri, asigurandu-va ca puteti merge acolo.  Dupa ce v-ati asigurat ca puteti merge in locul ales, semnalizati dreapta sau porniti avariile.

Atentie, nu scoateti cheia din contact dupa oprirea motorului si nu o miscati din pozitia de pornire fiindca semnalizarea nu va mai functiona, iar volanul se va bloca.

Daca observati ca servodirectia se opreste, nu va panicati. Va veti confrunta cu o greutate mult mai mare in miscarea volanului, insa daca trageti cu forta va functiona.

Daca va aflati pe autostrada sau pe o sosea unde se circula cu viteza, evitati sa franati brusc pentru a mentine inertia masinii cat mai mult. Apasati cu putere pedala de frana, avand in vedere faptul ca pompa de servofrana nu va functiona.

Daca va aflati intr-un oras, cautati o strada mai libera unde sa opriti, iar daca sunteti pe un drum in afara unei localitati cautati un loc cat mai indepartat pe sosea. In acest fel veti evita un accident grav cauzat de soferii care nu vor vedea ca ati oprit pe marginea drumului. Daca nu reusiti sa gasiti un loc retras pentru a opri masini, duceti-o cat mai aproape de marginea drumului, porniti avariile si cautati un loc sigur pentru a apela pe cineva care sa va ajute.

Daca va aflati la semafor cand vi se opreste motorul, porniti avariile si solicitati ajutorul celorlalti pentru a impinge masina.

Pe langa toate aspectele mentionate mai sus, cel mai important este sa va pastrati calmul. Veti putea sa va concentrati la pasii mentionati si sa rezolvati cu brio aceasta situatie mai putin confortabila.