Ce greseli sa evitati pentru a avea o masina functionala pe termen lung

Neglijenta si greselile efectuate de posesorii de masini pot duce la defectiuni si costuri suplimentare necesare pentru redarea functionalitatii autovehiculelor.

Reumpleti rezervorul inainte de a se goli complet

Desi martorul de bord indica lipsa combustibilului, masina mai poate merge aproximativ 50 de kilometri inainte ca rezervorul sa se goleasca complet. Nu asteptati insa ca acesta sa se goleasca complet pentru ca va veti confrunta cu o inevitabila pana. In plus, pompa de combustibil se va deteriora, iar depunerile de pe fundul rezervorului pot ajunge in sistemul de alimentare, afectandu-l in mod serios.

Urmariti semnalele emise de masina

Daca masina scoate diverse zgomote sau daca observati diversi martori de bord aprinsi, este bine sa luati in calcul o verificare a componentelor acesteia. Eventualele erori identificate si corectate din timp va pot scuti de investitii majore ulterioare.

Schimbati uleiul de motor

Este important sa schimbati uleiul de motor o data la 5.000 de kilometri, daca nu circulati foarte mult cu masina. In cazul in care parcurgeti foarte multi kilometri, se recomanda sa-l schimbati mai repede. Schimbarea corecta a uleiului de motor va poate ajuta sa dublati durata de viata a motorului.

Evitati apasarea excesiva a ambreiajului

Apasarea ambreiajului atunci cand nu este necesar poate afecta sistemul de functionare a acestuia. De exemplu, nu apasati ambreiajul atunci cand asteptati la semafor. Reparatiile pentru acesta sunt, de regula, destul de costisitoare.

Nu utilizati frana de mana in timpul stationarii

Atunci cand parcati masina, trageti frana de mana si lasati-o in viteza pentru a evita deteriorarea sistemului de transmisie.

Nu utilizati frana de mana cand coborati o panta

Daca parcurgeti trasee in panta, evitati sa utilizati continuu frana de mana pentru ca placutele de frana se vor supraincalzi si se vor uza foarte repede. Folositi-o in schimb doar atunci cand este necesar.

Evitati trecerea din marsarier intr-o treapta de viteza

Atunci cand mergeti in marsarier, opriti si apoi treceti intr-o treapta de viteza pentru a evita afectarea ambreiajului. In cazul cutiilor automate, sistemul de transmisie se uzeaza si mai rapid.

Nu mergeti subturat

Daca mergeti subturat si aveti un motor diesel, se vor crea depuneri de ulei pe turbina, ducand la scurtarea duratei de viata a acesteia. In general, mersul subturat afecteaza motorul si duce la cresterea consumului de combustibil.

Evitati supraturarea in sezonul rece

Supraturarea motorului atunci cand temperaturile sunt scazute afecteaza durata de viata a acestuia. Schimbarea brusca de temperatura nu este indicata daca vreti un motor functional cat mai mult timp. Cand porniti masina si asteptati sa se incalzeasca, este recomandabil sa opriti aerul conditionat.