Ce sa faci daca esti obosit cand conduci

Oboseala la volan reprezinta unul dintre factorii care favorizeaza aparitia accidentelor rutiere. Conform statisticilor, accidentele auto sunt a 9-a cauza a mortalitatii la nivel global, in fiecare an, inregistrandu-se aproximativ 1.3 milioane de decese.

Este de preferat sa nu conduceti atunci cand va simtiti obositi, insa daca nu aveti de ales, este bine sa aveti in vedere cateva aspecte care pot ajuta la diminuarea acestei stari. Urmati sfaturile de mai jos, chiar daca aveti experienta indelungata sau o masina performanta.

Cand sunteti obositi si trebuie sa porniti la drum, beti cafea sau ceai verde pentru a inlatura temporar starea de somnolenta. Daca aceasta este intensa si nu puteti tine ochii deschisi, opriti intr-o parcare si dormiti timp de 15-30 de minute pentru a restabili functiile sistemului nervos.

Daca parcurgeti drumuri lungi, mergeti intotdeauna insotiti de o persoana si asigurati-va ca aceasta nu  va dormi in timpul calatoriei. Pentru a inlatura starea de somnolenta, puteti folosi o muzica vesela si antrenanta.

Bauturile energizante pot fi utile in astfel de situatii, insa pentru perioade scurte. Dupa ce efectul stimulator al acestora trece, va veti simti si mai obositi. Evitati bauturile care contin zahar pentru ca pot accentua oboseala chiar daca in prima etapa par sa dea rezultate.

Consumul de guma de mestecat sau al altor alimente care nu va solicita atentia in timpul condusului va poate ajuta sa va mentineti in starea de veghe.

Pastrati temperatura mai scazuta pentru a diminua senzatia de somnolenta si a combate oboseala.

Evitati sa folositi pilotul automat pentru ca accentueaza starea de somnolenta datorita interactiunii scazute cu masina.

Daca parcurgeti un drum mai lung, aveti grija la medicamentele pe care le administrati. Citit cu atentie prospectul pentru ca unele medicamente pot produce stari de somnolenta, scazand capacitatea de a sofa.

Daca observati ca va este greu sa tineti ochii deschisi, cascati des si nu va puteti concentra la drum, este bine sa luati o pauza si sa dormiti pentru a nu va supune pericolului de accident. Alte indicii ale unei stari avansate de oboseala pot fi date de faptul ca nu va amintiti ce s-a intamplat in ultimele minute de condus, nu reusiti sa pastrati distanta adecvata fata de autovehiculul din fata, va apropiati foarte mult de marginea soselei sau de centrul acestia sau ratati semnele de circulatie.