Ce trebuie sa stiti daca vindeti o masina second hand

O masina se uzeaza dupa un anumit interval de folosire, de aceea va fi nevoie sa o vindeti pentru a o inlocui cu alta noua. In astfel de situatii, este bine sa aveti in vedere cateva aspecte importante pentru a avea o experienta pozitiva in procesul de vanzare.

Nu orice sezon este propice pentru vanzarea de masini. Sezonul cald este cel mai potrivit, primavara si toamna fiind de departe cele mai bune momente pentru vanzarea de autoturisme. Pe de alta parte, modelele cabrio sau roadsterele se vand cel mai bine vara.

Alegerea clientilor este esentiala daca vrem sa obtinem suma pe care o dorim. Evitati sa prezentati masina dealerilor auto sau samsarilor care vor dori sa o achizitioneze la un pret foarte mic pentru a o revinde ulterior cu un pret cat mai mare.

In momentul in care va hotarati sa vindeti masina, e bine sa va asigurati ca este intr-o stare cat mai buna. Inainte de fotografierea sau postarea anuntului de vanzare, curatati bine atat exteriorul, cat si interiorul. Incarcati bateria de la un redresor si completati nivelele plinurilor pentru uleiul de motor, lichidul de frana si cel de racire. Daca sunt necesare mici reparatii, asigurati-va ca va veti ocupa de ele pentru a mentine o impresie cat mai buna cu privire la starea masinii. Geamurile care nu se inchid, becurile arse, jantele indoite, dar si problemele sistemelor de franare si de directie nu sunt indicatori buni pentru potentialii cumparatori. Daca aveti probleme cu kitul de ambreiaj, de distributie sau anvelopele, evitati sa le inlocuiti pentru ca implica costuri mari pe care nu le veti putea recupera in urma vanzarii masinii. Nu efectuati reparatii majore, inlocuiri de elemente metalice, chituire sau vopsire a intregului autoturism pentru ca nu veti putea recupera sumele investite. Asigurati-va ca faceti micile retusuri cu vopsea, lustruiti caroseria si inlocuiti elementele care nu costa foarte mult.

Pentru a vinde masina, alegeti site-uri pe care puteti posta anuntul de vanzare si folositi doar fotografii color, de buna calitate. Puteti apela si la ziarele locale pentru a posta anuntul la rubrica de vanzari auto. Totodata, puteti opta pentru postarea anuntului pe locul de parcare de la domiciliu, sub parbriz sau luneta sau puteti expune masina la un targ dedicat unde exista in mod constant vizitatori. Nu adaugati niciodata detalii care nu sunt adevarate, folositi datele din cartea de identitate si talon, precum si numarul de telefon la care doriti sa fiti contactat.

Permiteti potentialilor cumparatori sa verifice exteriorul sau interiorul masinii si buna functionare a comenzilor si motorului. Pentru o verificare amanuntita a rulajului, nu e recomandabil sa permiteti testarea masinii de catre un necunoscut daca nu sunteti langa el. Cel mai bine este sa mergeti impreuna la un service pentru verificari. Nu permiteti unui potential comparator sa ramana singur la volanul masinii pentru ca riscati sa plece cu masina dumneavoastra.

Pregatiti documentele masinii, verificati sa fie notate in cartea de service a masinii toate interventiile facute de reparatori si evidenta reviziilor, a inlocuirii plinurilor si o lista a materialelor consumabile inlocuite de-a lungul timpului. Este obligatoriu sa aveti toate actele masinii: talonul, cartea de identitate a vehiculului, cele doua randuri de chei si asigurarea RCA valabila, precum si rovinieta pentru deplasari in afara localitatii. Nu le inmanati nimanui pana la semnarea actului de vanzare si primirea banilor.

Stabiliti un pret de vanzare corect, in functie de criteriile de stabilire a valorii de revanzare la autoturismele rulate in care intra vechimea masinii, numarul de kilometri parcursi in plus sau in minus comparativ cu mediile acceptate, echipamentele suplimentare si starea tehnica si de intretinere. Pentru a verifica acuratetea pretului, comparati pretul solicitat de dumneavoastra cu preturile altor proprietari de masini care au aceeasi vechime si un numar de kilometri similar. Tineti cont de faptul ca pretul unei masini scade cu aproximativ 20% din valoarea initiala dupa primul an de la fabricare si cu inca 6-7% in fiecare an de utilizare.