Ce trebuie sa stiti despre suspendarea permisului auto si punctele de penalizare

Sanctiunile aplicate in cazurile in care soferii nu respecta aspectele mentionate in Codul Rutier variaza de la acordarea anumitor puncte de penalizare si pana la suspendarea permisului de conducere pentru anumite perioade.

Pentru a evita situatiile in care permisul poate fi suspendat, e important sa fim la curent cu aspectele legislative curente prevazute in Codul Rutier. In functie de gravitatea faptelor, sanctiunile pot varia de la suspendarea temporara a permisului, pana la cea definitiva.

Aceste tipuri de sanctiuni sunt insotite si de puncte de penalizare. Penalizarea cu 4-5 puncte si retinerea permisului pentru o perioada de 30 zile se fac in situatiile in care soferii depasesc coloanele de vehicule oprite la culoarea rosie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferata, daca nu acorda prioritate pietonilor care traverseaza regulamentar si care se afla pe sensul deplasarii autovehiculului sau daca nu acorda prioritate vehiculelor care au acest drept, trec pe culoarea rosie a semaforului, nu respecta regulile de depasire, semnalele, indicatiile si dispozitiile politistului rutier sau nu se prezinta la unitatea de politie competenta in cazul in care au avut un accident de circulatie soldat cu pagube materiale.

Permisul de conducere se suspenda pe o perioada de 60 de zile, impreuna cu acordarea a 6-8 puncte de penalizare in cazul soferilor care nu respecta regulile de prioritate, depasesc sau trec la culoarea rosie a semaforului, nu respecta interdictiile temporare de circulatie instituite pe un anumit segment de drum public sau nu respecta regulile de circulatie la trecerea unei coloane oficiale sau circula pe sens opus, exceptand depasirilor regulamentare.

Suspendarea permisului pentru 90 de zile impreuna cu acordarea a 9-20 de puncte de penalizare se aplica in cazul soferilor care conduc sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie infractiune, celor care conduc un vehicul cu defectiuni grave la sistemul de franare sau la mecanismul de directive si care sunt constatate de politia rutiera impreuna cu specialistii de la Registrul Auto Roman, precum si celor care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate sau in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii sau sonore se afla in functiune, dar si celor care depasesc cu peste 50 km/h viteza maxima admisa pe sectorul de drum pe care se afla, in functie de categoria autovehiculului condus, detectat de radar.

Soferilor care savarsesc din nou faptele pentru care au fost sanctionati cu suspendarea permisului pentru o perioada de 30, 60 sau 90 de zile intr-un interval de 6 luni de la restituirea permisului,  li se majoreaza suspendarea cu inca 30 de zile.

E important sa stiti ca permisul se suspenda si daca acumulati 15 puncte de penalizare, perioada de suspendare fiind valabila timp de 30 de zile. Pentru situatiile in care soferii aduna din nou cel putin 15 puncte de penalizare intr-un interval de 12 luni de la data expirarii suspendarii, suspendarea se aplica pe o perioada dubla, de 60 de zile.

Punctele de penalizare se acorda in urmatoarele cazuri, astfel: daca folositi telefonul mobil in timpul conducerii, daca depasiti cu 10-20 km/h limita legala de viteza, sau daca opriti neregulamentar, veti fi penalizat cu 2 puncte, daca depasiti viteza legala admisa cu 21-30 km, nu pastrati o distanta corespunzatoare fata de vehiculul din fata si va confruntati cu un accident soldat cu pagube materiale, stationati neregulamentar, nu respectati obligatia de a va asigura ca minorii poarta centura de siguranta sau sunt transportati in dispozitive de siguranta, veti primi 3 puncte de penalizare.

In situatiile in care soferii depasesc cu 31-40 km/h limita legala de viteza, punctele de penalizare vor fi in numar de 4, iar daca depasirea este mai mare cu 41-50 km/h fata de limita legala, punctele de penalizare vor fi 6.

Este bine sa stiti ca, odata cu suspendarea permisului auto, sunt anulate automat toate punctele de penalizare acumulate pana in momentul respectiv.