Ce verificari sa faci inainte de a achizitiona o masina second-hand

Inainte de a achizitiona o masina second hand este bine sa realizati o serie de verificari care sa va scuteasca de ulterioare probleme care implica niste costuri suplimentare neplanificate. In plus, daca veti compara aspectele verificate pentru mai multe modele, veti reusi sa alegeti un model care sa aiba cat mai putine probleme.

Iata ce ar trebui sa urmariti inainte de a achizitiona o astfel de masina:

Verificari generale

  • Ganditi-va ce caroserie vi se potriveste cel mai bine, in functie de nevoi si de numarul membrilor familiei. Tineti cont si de perioada in care vreti sa folositi masina si cautati un model care isi pastreaza valoarea in timp.
  • Tipul de combustibil – diesel-ul implica un consum mai scazut, insa din cauza ca motoarele sunt mai mari, cheltuielile pentru impozit si RCA vor fi si ele mai mari.
  • Interesati-va care sunt elementele pro si contra pentru modelul pe care l-ati ales. Luati in calcul fiabilitatea si siguranta. Totodata, aflati care sunt costurile pentru asigurarea auto si impozitul anual, dar si consumul.
  • Verificati VIN-ul masinii si vedeti daca aceasta are un pret corect. De obicei, masinile aduse din strainatate au preturi mult mai mici. Cu ajutorul VIN-ului veti putea afla kilometrajul real si istoricul daunelor auto. Luati in calcul ca, in medie, un barbat din Romania conduce aproximativ 15.000 km anual, iar o femeie aproximativ 12.000 km. Verificati daca VIN-ul de pe caroserie e acelasi cu cel din acte.
  • Verificati daca are carte service si daca este completata corespunzator, fara intervale mari de timp in care nu a fost verificata in service. Totodata, veti putea afla si cati proprietari a mai avut inainte.
  • Obtineti certificatul fiscal pentru ca verificarile vor trebui facute in concordanta cu varsta si rulajul masinii.

Verificari ale componentelor

  • Analizati exteriorul masinii si observati daca exista diferente de culoare intre elementele de caroserie. Cautati zone cu bule sau valuri de vopsea pentru a afla daca a fost revopsita si urmariti daca are pete de rugina sau gauri in caroserie. Urmariti cu atentie pragurile, aripile, zonele de sub masina si de sub mocheta.
  • Puteti testa caroseria cu un magnet, iar daca acestea nu adera la elementele de metal, este foarte probabil ca masina sa fi fost chituita. Tineti cont si de faptul ca, daca stratul de chit este subtire, magnetul va adera la elementele de caroserie apropiate.
  • Verificati daca usile se inchid bine si daca exista diferente la imbinari, precum si daca linia capotei, farurile, grila sunt aliniate corespunzator. Daca apar spatii intre acestea, e posibil ca elementele de caroserie sa fi fost indoite si remediate ulterior.
  • Verificati daca functioneaza toate luminile: pozitiile, faza lunga, semnalizarea, numarul de becuri, precum si daca placutele de inmatriculare, scutul de sub masina si capacele de la roti sunt intr-o stare buna.
  • Urmariti daca rotile au toate prezoanele si daca anvelopele sunt foarte uzate. In cazul in care sunt uzate, va fi nevoie sa achizitionati altele, ceea ce reprezinta un cost suplimentar.
  • Urmariti daca parbrizul si geamurile au ciobituri pentru a inlatura necesitatea inlocuirii lor.
  • Verificati interiorul masinii si urmariti daca tapiteria este in forma buna, daca este patata sau rupta, daca geamurile electrice functioneaza corespunzator si se inchid sau se deschid la fel de repede toate, precum si daca masina are o roata de rezerva intr-o stare buna. Verificati toate optiunile electrice, de la oglinzi, radio/CD, incalzire in scaune, pana la stergatoare si trapa, precum si modalitatea de functionare a aerului conditionat pe toate treptele de viteza. Observati daca pedala de frana este uzata in conformitate cu numarul de kilometri parcursi. Verificati, de asemenea, daca becurile din bord se aprind si se sting in functie de contact si daca textura materialului de pe bordul masinii este uniforma, daca filtrul de aer este curat, precum si daca exista airbag-uri.
  • Mirosul din interiorul masinii este un indicator pentru starea masinii. Daca masina are un miros de umezeala sau noroi e posibil sa fi fost inundata.

Verificarea motorului

  • Verificarea motorului si a zonei de sub capota sunt esentiale. Observati nivelul si consistenta uleiului de motor, precum si existenta unor particule stralucitoare din metal care pot indica probleme la pistoane. Verificati si furtunurile si curelele, oprind motorul si lasandu-l sa se raceasca. Observati daca exista eventuale urme de scurgeri pe sub masina, verificand atat in momentul in care motorul e oprit, cat si atunci cand e pornit. Este important sa observati daca bateria are semne de coroziune, fiind mai veche de 4 ani, daca exista depuneri pe teava de esapament, precum si daca cureaua de distributie este mai veche de 4 ani.
  • Culoarea fumului evacuat de catre motor poate indica anumite probleme, daca este albastru poate indica o problema la motor, daca este negru, poate exista o problema la alimentare.

Efectuarea drive testului

  • Efectuati un test drive si observati daca masina porneste la prima cheie fara a avea probleme, daca auziti zgomote atunci cand conduceti in cercuri. Apasati pedala de frana cu motorul oprit si tineti apasat la maximum si apoi porniti motorul. In cazul in care pedala coboara, aceasta functioneaza corespunzator. Franati brusc si observati daca pedala este ferma sau daca simtiti anumite vibratii. Incercati sa treceti si peste o denivelare cu viteza normala si observati daca suspensia este ferma sau se balanseaza, precum si daca ati auzit zgomote la trecerea denivelarii. Conduceti pe un drum extraurban sau pe autostrada si observati daca auziti o vibratie mai putin obisnuita. Luati usor mainile de pe volan intr-o zona sigura, pe un drum drept si observati daca masina trage intr-o parte, lucru care indica faptul ca a avut un accident in trecut.
  • Urmariti si daca acceleratia masinii este cursiva sau sacadata, daca schimbatorul functioneaza OK, fara zgomote, daca mana de frana este ferma, precum si daca motorul trepideaza sau are fluctuatii.

Daca vreti sa va asigurati ca masina pe care intentionati sa o achizitionati nu are alte probleme in afara celor descoperite in cadrul testarii ei si a celor mentionate de catre vanzator, cel mai bine este sa faceti o vizita intr-un service specializat pentru a investiga cat mai bine problemele. Nu uitati ca in noua masina veti dori sa va simtiti confortabil atat dvs., cat si restul pasagerilor cu care veti calatori in mod constant, de aceea, gradul de confort al interiorului este un alt element important.