Cum afecteaza razele UV vopseaua masinii?

Nu toata lumea beneficiaza de un garaj sau de un loc ferit care sa protejeze masina de intemperii. Din pacate, chiar si o zi senina, cu mult soare, poate duce in timp la diverse probleme, legate de vopseaua si lacul care protejeaza caroseria. Asa cum razele UV sunt daunatoare pentru oameni si alte vietuitoare, asa pot acestea sa afecteze si vopseaua masinilor expuse un timp indelungat la soare.  

In ce mod pot UV-urile sa afecteze vopseaua? Sub actiunea razelor puternice de soare, vopseaua de pe masina se poate oxida, ceea ce va duce la un aspect invechit si uzat al caroseriei. Aste acel tip de aspect atat de des intalnit in cazul masinilor vechi. Acest tip de uzura este accelerat de expunerea prelungita a caroseriei la razele solar, asa cum se intampla in cazul multora din noi, pe parcursul verii. Ce putem face sa limitam actiunea UV-urilor? Din pacate nu mare lucru. Cazul ideal este de a adaposti masina intr-un garaj sau sub o prelata care nu lasa razele UV sa treaca. Dar si asa va trebui sa conducem masina la servici si in alte parti unde ar trebui sa ajungem, locatii in care masina va sta din nou sub soare, in lipsa unor locuri de parcare acoperite.  

Asadar, protejarea masinii de razele UV in totalitate este aproape imposibil de realizat. Chiar si daca te bucuri de protectia unui garaj, tot vei scoate masina in soare pentru ca va trebui sa te folosesti de ea. Totusi, nu trebuie sa te ingrijorezi, deoarece sunt anumite masuri pe care le poti lua pentru a diminua actiunea UV-urilor asupra culorii si aspectului masinii tale.  

 Spala masina mai des  

Atunci cand speli masina la exterior, acest lucru reduce oxidarea produse de UV-uri la suprafata caroseriei. Dar, ar trebui sa o parchezi intr-un loc umbrit, si nu sub soare, atunci cand o speli. Nu ar trebui ca masina sa fie supusa luminii directe de la soare atunci cand te pregatesti sa o cureti.  

Primul pas este indepartarea prafului si a murdariei. Acest lucru se poate face cu o carpa curata sau prin folosirea unui furtun cu apa, ce va clati bine caroseria de impuritati fine. Apoi, fa-i o baie buna masinii tale. In mod ideal, ar trebui sa folosesti un sampon special pentru masini si o carpa curata din bumbac pentru acest proces.  

Daca observi pete de noroi intarit sau gainat de pasare, foloseste o metoda potrivita pentru indepartarea lor, pentru a nu zgaria caroseria. In cazul gainatului, foloseste apa carbogazoasa sau sifon fara sare pentru a indeparta petele. Nu incerca sa folosesti doar apa pentru a curata astfel de pete, pentru ca nu vor putea fi indepartate astfel. Dupa ce ai curatat petele, clateste bine pentru a indeparta toate urmele de substante chimice ce ar fi putut ramas in urma.  

Atunci cand iti speli masina mai des, vei reduce considerabil impactul razelor UV asupra caroseriei. Daca, de exemplu, trebuie sa tii masina in soare 5 zile pe saptamana, spal-o o data sau de doua ori pe saptamana.  

Usuca exteriorul masinii manual  

Dupa spalare, ar trebui sa usuci bine masina inainte sa o expui iar la soare. Astfel, te asiguri ca orice chimicale prezente in apa nu reactioneaza la UV-uri. Foloseste o carpa de bumbac pentru a sterge orice urma de apa si de lasa caroseria uscata. Acest tip de operatiune se poate face si dupa o ploaie, pentru a prelungi viata si frumusetea vopselii.   

Du-ti masina la polish   

Polish-urile pe baza de ceara sunt excelente atunci cand vine vorba de protectia vopselii. Poti sa optezi pentru servicii profesionale sau poti sa aplici polish-ul chiar si tu, daca folosesti produse de calitate si ai putin timp la dispozitie. Este important sa aplici polish-ul dupa ce ai spalat si uscat manual masina. De asemenea, ar trebui sa alegi produsul potrivit pentru masina ta. Asa ca citeste specificatiile produsului inainte sa il cumperi si asigura-te ca este ceea ce masina ta are nevoie.  

Foloseste prelate cu protectie UV   

Exista prelate foarte usoare si convenabile atunci cand vine vorba de folosirea lor. Doar trebuie sa alegi un produs care ofera protectie UV. Prelata se pune foarte usor pe masina si se indeparteaza la fel de usor atunci cand vrei sa folosesti masina. Pe langa UV-uri, prelata mai fereste masina si de praf, mizerie, si gainat de pasare, ce este acid si poate pata caroseria. Ca si reguli de baza, nu pune prelata peste o masina cu caroseria umeda. Trebuie sa usuci caroseria inainte sa folosesti prelata. De asemenea, nu tine o prelata peste o masina mai mult de o saptamana. Acest lucru poate duce la acumularea de umezeala sub prelata, ceea ce va duce la deteriorari. Daca esti plecat si nu poti face tu acest lucru, roaga pe cineva sa dea jos prelata de pe masina cel putin o data pe saptamana