Cum dezaburesti repede si eficient geamurile masinii

Temperaturile scazute si umezeala conduc la aburirea si inghetarea geamurilor de la masina. Astfel, posesorii de masini incearca diverse trucuri pentru a scapa de vizibilitatea scazuta, insa nu toate dau randament.

Pentru a diminua riscul aparitiei acestei probleme, este bine sa aveti in vedere curatarea sistemului de ventilare a masinii. Frunzele si noroiul acumulate sub capota sau la baza ei trebuie inlaturate. Puteti utiliza un spray de curatare pentru sistemul de ventilare pentru a asigura o igienizare optima. Inlocuiti in mod constant filtrul de polen pentru ca gradul de poluare este crescut. 

Este indicat sa aveti geamurile curate pe interior pentru ca praful si reziduurile de la fumul de tigara vor duce la aburirea rapida a geamurilor. Folositi o solutie pentru degresat geamuri.

Daca a nins, e indicat sa curatati zapada de pe toata masina, inclusiv de pe capota si plafon pentru a impiedica scurgerea apei sau a zapezii pe geamuri si, implicit, aburirea geamurilor.

Verificati daca in masina patrunde cumva apa pentru ca aceasta se va incalzi si va aburi geamurile in mers.

Cu cat veti incalzi si usca mai repede habitaclul masinii, cu atat geamurile vor arata mai bine. Este indicat sa nu folositi apa calda pentru topirea ghetei de pe parbriz, ci un spray special. Nu lasati geamurile intredeschise pe timpul noptii pentru a preveni furturile si nu acoperiti masina cu prelata pentru ca aceasta se poate lipi de vopsea, stricand estetica acesteia. Folositi o solutie de parbriz adecvata pentru temperaturi scazute pentru a evita ca acesta sa inghete.

Daca nu stiti exact ce sa faceti pentru dezaburirea geamurilor sau nu folositi cele mai eficiente metode, este foarte probabil sa nu reusiti sa eliminati rapid problema. Optiunile cele mai frecvent utilizate constau in deschiderea geamurilor si folosirea ventilatiei masinii.

Daca optati pentru deschiderea geamurilor, e bine sa aveti in vedere faptul ca, din cauza temperaturii scazute de afara, atmosfera in masina va deveni foarte repede insuportabila. De aceea, se recomanda sa deschideti cativa centimetri ambele geamuri, cel mai bine pe diagonala.

A doua optiune este si cea mai eficienta si consta in utilizarea ventilatiei avand grija sa nu folositi de prima data sistemul de recirculare a aerului. Porniti ventilatia setand o treapta mica, pe zona superioara de difuzie. Apoi folositi functia auto si setati temperatura la maximum.

Asteptati ca instalatia sa se incalzeasca si ulterior cresteti spre maxim intensitatea ventilatiei si coborati parasolarele pentru ca circuitul de aer sa fie mai mic si mai aproape de parbriz, astfel incat dezaburirea sa se faca mai rapid.

Dupa ce motorul se incalzeste, este bine sa opriti aerul conditionat, sa reglati temperatura aerului conform propriilor preferinte si sa diminuati intensitatea ventilatiei pana cand reapare condensul. Ridicati parasolarele si sunteti gata de calatorie. Nu plecati la drum pana cand geamurile nu sunt complet dezaburite. In astfel de situatii, este bine sa va luati de o marja de timp pentru procesul de dezaburire.

Daca parcurgeti un drum mai lung, este bine sa setati temperatura si ventilatia conform preferintelor dvs. si sa selectati difuzia aerului catre picioare pentru a evita uscarea narilor si a sinusurilor atunci cand fluxul de aer cald vine in partea de sus.

Evitati sa stergeti geamurile cu servetele sau alte obiecte pentru ca nu veti inlatura problema decat temporar, iar geamurile se vor aburi la loc in scurt timp.