Masuri eficiente pentru a fi in siguranta la volan

Siguranta pasagerilor din masina si a celorlalti participanti la trafic se afla in legatura directa cu pregatirea conducatorilor auto. Pentru a preveni incidentele la volan, v-am pregatit cateva sfaturi utile.

Folositi centura de siguranta

Centura de siguranta ar trebui sa fie purtata de conducatorii auto si de pasageri in orice moment in care calatoresc cu masina. In cazul unui potential impact, aceasta poate salva viata tuturor celor implicati.

Mentineti vizibilitatea

Asigurati-va ca toate oglinzile sunt dispuse astfel incat sa aveti vizibilitate din toate unghiurile. Completati lichidul de parbriz si utilizati exclusiv stergatoare care se afla in forma buna si care pot curata eficient parbrizul. In cazul in care conduceti cand afara e soare puternic, utilizati ochelari de soare.

Dotari necesare

Nu calatoriti fara sa aveti in portbagaj o trusa de prim ajutor, extinctor, vesta si triunghiuri reflectorizante. Conform legislatiei in vigoare, daca nu aveti aceste obiecte in masina, puteti fi sanctionati cu amenda.

Concentrati-va la drum

Evitati lucrurile care va distrag atentia cand conduceti. Nu utilizati telefonul mobil, decat in situatii urgente si utilizati o casca Bluetooth Handsfree pentru a putea tine in continuare mainile pe volan.

Nu ascultati muzica tare si asigurati-va ca sunteti mereu atent la trafic.

Evitati alcoolul si medicamentele contraindicate soferilor

Nu consumati alcool si medicamente care afecteaza capacitatea de a conduce. Asigurati-va ca sunteti apt sa conduceti de fiecare data cand va urcati la volan.

Sfaturi pentru un stil de condus preventiv

Condusul preventiv ajuta aproape intotdeauna la evitarea accidentelor de circulatie.

Respectarea vitezei legale si adaptarea acesteia in functie de conditiile meteo si ale drumului va ajuta sa conduceti in siguranta. In functie de viteza, asigurati-va ca aveti intotdeauna o distanta de siguranta fata de masina din fata pentru a evita potentialele coliziuni ca urmare a incetinirii acesteia.

Ori de cate ori efectuati manevre la volan, asigurati-va ca semnalizati pentru a evita potentiale pericole. In acest mod, participantii la trafic stiu la ce sa se astepte si pot efectua la randul lor manevrele necesare pentru a conduce in siguranta.

Conform legii, nu este permisa schimbarea benzii de mers fara a semnaliza cu 50 de metri inainte de schimbarea directiei. Evitati sa schimbati brusc banda si asigurati-va de 2 ori inainte de a face astfel de manevre.

Respectati toate regulile de circulatie si fiti atenti la indicatiile si dispozitiile agentilor rutieri si la semnificatiile mijloacelor de semnalizare. Asigurati-va ca respectati intotdeauna legislatia si ca sunteti la curent cu toate modificarile acesteia.

Tratati condusul cu maxima seriozitate si atentie pentru a va asigura ca respectati participantii la trafic si ca sunteti respectati, precum si pentru a putea anticipa situatiile care pot conduce la aparitia unor intamplari nedorite in trafic.

Evitati sa claxonati cu exceptia situatiilor in care doriti sa atentionati un participant la trafic despre o eroare sau un potential pericol. Abuzul este interzis prin lege si se pedepseste.

Permiteti celorlalti participanti la trafic sa se incadreze pe banda de mers cand asteapta la coada. In acest fel, va fi evitata crearea ambuteiajelor.

Permiteti pietonilor sa treaca strada si reduceti viteza in locurile marcata de trecere a pietonilor.

Pentru a reimprospata informatiile din Codul Rutier si pentru a va informa cu privire la noile modificari, este bine sa-l recititi periodic cu atentie.