Sfaturi pentru calatorii placute in sezonul estival

Vara este sezonul vacantelor si al escapadelor din cotidian si din orasele aglomerate cand foarte multe persoane aleg sa mearga la plimbare cu masina personala. Pentru a resimti din plin bucuria calatoriei si pentru a evita incidentele neasteptate, e bine sa aveti in vedere cateva aspecte.

Inainte de a porni la un drum mai lung pe o vreme caniculara, este bine sa verificati nivelul lichidului din sistemul de racire a motorului. Pentru a va asigura ca veti avea nivelul de antigel in limite normale pe toata durata calatoriei, puteti lua un recipient suplimentar cu dvs. Totodata, se recomanda si verificarea nivelului de ulei si a consistentei acestuia.

Cand temperaturile sunt crescute si masina este foarte incarcata, motorul este suprasolicitat, de aceea racirea lui este esentiala pentru a evitarea supraincalzirii si a problemelor tehnice ulterioare.

Un aspect de care trebuie sa tineti cont este verificarea presiunii pneurilor. Cauciucurile prea umflate pot genera o explozie din cauza dilatarii aerului din interior, in timp ce cauciucurile foarte putin umflate pot fi periculoase pentru ca pierd din presiune. Astfel de pierderi se intampla si atunci cand masina sta parcata o perioada mare. In plus, rotile care au o presiune mai mica fata de cea normala, acopera o suprafata mai mare pe sosea, generand mai multa forta de frecare si mai multa caldura si, implicit, uzura si pierderi de aderenta accentuate.

E bine sa curatati instalatia de aer conditionat pentru a inlatura bacteriile acumulate de-a lungul timpului pe conducte. Aceste bacterii va pot pune in pericol sanatatea. Pentru a va asigura ca utilizati corect aerul conditionat, folositi functia AUTO cu geamurile inchise sau usor intredeschise atunci cand plecati la drum pentru a asigura ventilarea habitaclului. Dupa cateva minute, inchideti functia AUTO pentru a nu raci foarte tare atmosfera din masina pentru ca va poate afecta aparatul respirator si poate cauza migrene. Pe parcursul drumului, se recomanda oprirea si repornirea aerului conditionat la anumite intervale de timp, atat pentru a economisi combustibilul, cat si pentru ca variatia temperaturii sa fie usoara comparativ cu temperatura de afara.

Alegeti intotdeauna haine confectionate din materiale naturale care permit pielii sa respire. Evitati fibrele sintetice pentru ca, la frecarea cu tapiteria, fac pielea sa transpire si mai mult. De asemenea, evitati contactul direct intre piele si tapiterie, in special daca aveti tapiterie din piele sintetica pentru ca va puteti confrunta cu iritatii ale pielii.

Daca dvs. conduceti masina, evitati slapii sau sandalele fara barete de fixare pentru ca va pot incurca la manevrele de franare sau de apasare a ambreiajului. Nu conduceti cu picioarele goale pentru ca un contact direct intre talpa si pedale afecteaza modul in care resimtiti ca trebuie dozata apasarea. Alegeti incaltari cat mai stranse pe picior, preferabil care nu predispun la transpiratia piciorului.

Radiatiile solare pot dauna interiorului masinii pentru ca materialele din plastic si tapiteria din piele pot dobandi crapaturi. In plus, acestea diminueaza confortul pasagerilor in momentul plecarii. Un volan si un schimbator incalzite, precum si tapiteria scaunului sau butoanele de pe bord foarte incinse creeaza disconfort soferului, sporind riscul de accidente din cauza neatentiei la volan. De aceea e important sa parcati masina in locuri ferite de razele soarelui pentru a evita supraincalzirea habitaclului. In cazul in care nu reusiti sa gasiti un loc ferit de razele soarelui, alegeti o zona in care soarele bate pe partea din spate a masinii. Pentru geamurile laterale puteti folosi foliile solare auto. Daca nu gasiti un loc ascuns de razele soarelui, protejati parbrizul cu un parasolar care reflecta lumina.

Daca masina este deja supraincalzita, porniti aerul conditional la maximum, fara recirculare, deschideti partial geamurile si redirectionati fluxul de aer catre aeratoarele de la nivelul picioarelor. Dupa racirea aerului din interior, inchideti geamurile si activati modul de recirculare a aerului.

Nu lasati niciodata copiii sau animalele de companie singure in masina pe vreme caniculara, chiar daca luati o pauza foarte scurta. Exista un risc crescut de deshidratare si de sufocare daca masina este pozitionata in soare.

In cazul drumurilor lungi, se recomanda pauze dese de odihna pentru sofer si o hidratare adecvata pentru a inlatura senzatia de oboseala sau problemele de concentrare generate de deshidratare. Puteti consuma ceaiuri sau sucuri de fructe pentru a va bucura din plin de efecte maxime.

Aprovizionati-va cu creme de protectie solara, in special daca mergeti in partea din fata a masinii unde soferul si pasagerul din dreapta sa sunt expusi in mod direct la razele soarelui. Daca aveti o masina decapotabila sau cu trapa pe care o tineti deschisa, protejati-va capul pentru a nu face insolatie.

Daca veti tine cont de toate aceste sfaturi, va veti putea bucura de orice calatorie indelungata fara a fi perturbati de efectele neplacute ale caldurii excesive.