Tipuri de ochelari de soare recomandati pentru soferi

Ochelarii de soare trebuie alesi cu atentie atunci cand conduceti pentru a evita potentialele accidente. Pe lista tipurilor de ochelari care ar trebui evitati se afla cei cu lentile care nu permit trecerea unei cantitati suficiente de lumina si cei cu lentile colorate care pot influenta perceptia nuantelor si contrastul dintre acestea.

Ochelari cu lentile polarizate

Specialistii recomanda ochelarii cu lentile polarizate care diminueaza gradul de stralucire a suprafetelor ude la contactul cu lumina si ajuta la observarea detaliilor si conturului obiectelor in conditii de ceata.

Ochelari cu lentile graduale

Ochelarii cu lentile graduale sunt utili pentru soferi pentru ca nu modifica nuantele culorilor si permit trecerea unei cantitati eficiente de lumina, asigurand o buna vizibilitate la volan. Totodata, partea de jos a lentilei, care contine o nuanta mai deschisa asigura o vizibilitate mai buna a bordului, iar partea de sus contine o nuanta mai inchisa, protejand ochii in zilele foarte insorite.

Ochelari cu lentile gri sau maro

Se recomanda si ochelarii cu lentile gri sau maro, polarizate pentru ca sunt neutre si nu afecteaza perceptia culorilor.

Ochelari speciali pentru soferi

Pe piata exista si lentile speciale pentru soferi si sunt colorate in nuante de galben sau maro-aurii care imbunatatesc contrastul dintre culori.

Specialistii mai recomanda si ochelarii tip aviator, cu brate subtiri care nu afecteaza vizibilitatea sau cei cu lentilele usor curbate care previn patrunderea luminii la ochi pe langa rama.

Ochelari nerecomandati pentru condus

Lentilele heliomate, care isi schimba culoarea in functie de gradul de lumina la care sunt expuse blocheaza pana la 40% din razele ultraviolet si intarzie procesul de schimbare a culorii, creand decalaje. De aceea, nu sunt recomandate pentru conducatorii auto.

Culorile lentilelor influenteaza distingerea culorilor si nivelul de contrast perceput de ochi, si, implicit, perceptia luminilor semaforului, a semnelor de circulatie sau a altor potentiale pericole. Ochelarii de soare cu lentile roz, albastre sau verzi pot neutraliza rosul semaforului, de aceea trebuie evitate atunci cand conduceti.

De asemenea, ochelarii cu rame supradimensionate trebuie evitati pentru ca obtureaza vederea periferica si sporesc riscul de accident.

Cum alegi corect ochelarii pentru sofat

Este important sa tineti cont de gradul de intensitate al culorii, care se masoara pe o scala de la 0 la 4 si determina cantitatea de lumina care ajunge la ochi. Lentilele cu o intensitate de gradul 4 trebuie evitate pentru ca diminueaza concentrarea si faciliteaza starile de somnolenta. In schimb, lentilele de tip 0 sunt ideale pentru condusul pe timp de noapte sau in zilele cu luminozitate scazuta.