Cum optimizezi consumul de carburant

Consumul de carburant al masinii reprezinta unul dintre factorii decisivi in alegerea modelului pe care urmeaza sa-l achizitionam. Desi producatorii se ocupa de aceste aspecte pentru a asigura un consum optim pentru majoritatea modelelor, posesorii de masini sunt preocupati de metodele care ii ajuta sa obtina un consum cat mai scazut. Iata cateva aspecte care va ajuta sa optimizati in permanenta consumul.

Nu conduceti cu viteza mare

Specialistii recomanda sa evitati vitezele mari si sa nu depasiti viteza de croaziera a autovehiculului care este setata de obicei la 100 km/h pentru majoritatea masinilor. Daca depasiti aceasta viteza, forta aerodinamica creste, iar consumul de carburant este mai mare.

Cand parcurgeti trasee mai lungi, utilizati o viteza constanta, iar consumul de carburant va fi, la randul sau, scazut. In astfel de situatii este bine sa folositi pilotul automat.

Calatoriti cand traficul este mai liber

Daca vreti sa aveti un consum scazut, este bine sa evitati orele de varf cand aglomeratia este mare si sunteti nevoit sa folositi frecvent acceleratia si frana.

Verificati periodic presiunea anvelopelor

Mentineti presiunea anvelopelor conform specificatiilor producatorului. In afara faptului ca utilizarea anvelopelor cu o presiune mai mica sau mai mare duce la uzarea mai rapida a acestora, creste si consumul de carburant.

Utilizati cu moderatie aerul conditionat

Aveti grija cum utilizati aerul conditionat pe durata verii. Cand sistemul de climatizare este pornit, motorul consuma carburant pentru a asigura functionarea compresorului din circuitul de racire a aerului.

Nu conduceti cu geamurile deschise

Cand mergeti cu viteza, este bine sa tineti geamurile inchise pentru a optimiza consumul de carburant. Mersul cu geamurile deschise ingreuneaza deplasarea masinii si, implicit, creste consumul de carburant.

Verificati periodic componentele masinii

Efectuati verificari periodice pentru a elimina surprizele neplacute care pot aparea si pentru a preveni un consum ridicat de combustibil. Elementele care pot duce la cresterea consumului de carburant sunt filtrele de aer infundate, bujiile defecte si nivelul scazut al uleiului de racire.

Nu carati bagaje care nu va sunt necesare

Nu tineti in masina bagaje si alte greutati care vor duce in mod implicit la un consum mai mare de combustibil. Pentru a optimiza consumul, asigurati-va ca tineti in masina doar ceea ce va este necesar.

Opriti motorul cand stationati temporar

In cazul in care stationati mai mult timp, chiar si la semafor, se recomanda sa opriti motorul. Repornirea motorului implica utilizarea unei cantitati mai mici de carburant decat utilizarea motorului in gol.