Cum procedam in caz de daune provocate de vreme rea?

Este mai mult decat evident ca vremea nu mai este cum era acum cativa ani. Fenomene tot mai violente si imprevizibile au loc peste tot in tara. In momentul de fata nu mai conteaza unde locuiesti, pentru ca se poate intampla imprevizibilul oriunde. Si dupa cum s-a putut observa, autoritatile nu au posibilitatea de a prezice aceste episoade de vreme violenta pentru ca ele se grupeaza foarte repede. Iar pe cat de rapide sunt, pe atat de distrugatoare pot ajunge. Chiar daca stii ca va urma o vilejie cu caderi de gheata, ce poti face in doar cateva minute? Este foarte riscant sa conduci pe o astfel de vreme, deoarece obiectele purtate de vant pot reprezenta riscuri deosebit de grave.  

 Sute de masini avariate anul trecut  

Potrivit rapoartelor oferite de ISU, doar anul trecut au fost avariate circa 255 de vehicule doar din cauza vremii rele, lasand la o parte avariile produse din alte cauze. Asta inseamna autovehicule distruse de copaci cazuti, crengi rupte, bucati de acoperis si alte materiale mari, sau grindina. In ultima vreme, bucatile de gheata care cad din nori au prins proportii nemaivazute, avand puterea sa distruga o masina aproape in totalitate. In 2019, multi proprietari de masini s-au trezit cu parbrizele si lunetele fisurate sau sparte, cu farurile si oglinzile serios avariate, si cu caroseria masinii aproape in totalitate acoperita de denivelari produse de grindina.  

 Cine acopera acest tip de daune?  

Este mai mult decat frustrant sa iti descoperi masina distrusa de fenomene pe care nimeni nu le poate controla. Daca grindina, spre exemplu, poate cauza distrugeri mai mult estetice decat functionale, un copac rasturnat de vant poate avaria aproape complet un autovehicul. Cu alte cuvinte, reparatia autovehicului nu-si va mai justifica pretul, si chiar daca aceasta se va face, rezistenta masinii nu va mai fi niciodata la fel, deoarece stalpii principali ai masinii au fost serios afectati.  

Asadar, ne ajuta cineva sa acoperim aceste daune? Putem sa ne adresam asiguratorilor auto, chiar si daca e vorba de o acoperire partiala? Din pacate, polita obligatorie RCA nu acopera daunele produse de fenomene meteorologice nefavorabile. Acest tip de polita acopera doar incidentele din trafic. Doar polita CASCO te poate ajuta in cazul in care masina ta a fost avariata de grindina sau alte cauze, in afara de cele ce sunt intalnite mai des.  

 Gandeste-te serios daca nu cumva e mai bine sa beneficiezi de o polita de asigurare facultativa  

Atunci cand vine vorba de asigurari auto, majoritatea opteaza pentru ce este obligatoriu doar, gandindu-se ca lor nu li se poate intampla nimic rau. Dar la cum se arata vremea in prezent, va fi greu sa determini la ce fel de riscuri iti expui masina, mai ales daca nu ai un garaj sa o protejeze. Daca ai investit intr-o masina buna, cu gandul sa te bucuri de o masina moderna, sigura, si asa cum ti-ai dorit, ar fi pacat sa nu o asiguri asa cum trebuie. Da, polita CASCO este intradevar mai scumpa, dar te poate salva in cele mai putin probabile situatii. Pe langa protectia oferita in cazul daunelor provocate de vreme, incluzand inundatiile, nu doar grindina, iti protejeaza masina si, implicit, investitia de incendii, furt, vandalism, si altele. In plus, esti si tu acoperit in cazul in care un incident in trafic are loc din cauza ta. 

Faptul ca au avut loc caderi de grindina asa cum nu au mai fost pana acum nu inseamna ca aceste fenomene sunt rare si putin probabil sa se mai intample. Arata faptul ca se prea poate ca de acum incolo sa mai avem de a face cu astfel de fenomene nedorite.