Cum procedezi daca ai alimentat cu combustibilul gresit

Una dintre situatiile neplacute cu un impact deosebit asupra functionalitatii masinii este atunci cand alimentam cu motorina un motor pe benzina sau invers. In ambele cazuri, alimentarea cu tipul de combustibil gresit poate fi un adevarat dezastru pentru motor.

Daca va confruntati cu o astfel de situatie, este esential sa nu porniti motorul, sa sunati la un service autorizat si sa explicati situatia. Mai departe veti primi ajutor specializat si instructiuni clare privind pasii de urmat.

In cazul in care ati alimentat cu benzina in loc de motorina, e bine sa stiti ca benzina actioneaza ca solvent  in motorina, diminuand lubrifierea si conducand la deteriorarea pompei prin contactul metal-metal. Daca veti circula cu masina, iar benzina va intra in sistem, va fi nevoie sa inlocuiti filtrul de motorina. Motorina nu este la fel de inflamabila ca benzina, de aceea, nu va exista suficienta compresie pentru a aprinde combustibilul, iar motorul nu va porni.

Asadar, cu cat veti adauga mai multa benzina in motorul diesel, cu atat remedierea problemei va fi mai costisitoare, existand cazuri in care un motor nou ar putea fi mai ieftin decat reparatiile necesare ulterior.

In cazul in care adaugati motorina in loc de benzina, exista o mare probabilitate ca injectoarele sa se infunde. In plus, motorina arsa in motor se va depune, insa nu vor exista distrugeri iremediabile.

Daca realizati, imediat dupa alimentare, ca ati adaugat motorina in loc de benzina, este ideal sa goliti rezervorul cu un furtun si sa alimentati cu benzina de cifra octanica mare pentru ca motorina ramasa in rezervor sa se dilueze.  Daca ati pornit masina si deja ati circulat cu ea, va fi nevoie sa curatati injectoarele, pompa de benzina si instalatia.

Pentru a preintampina astfel de situatii, este recomandabil sa fiti foarte vigilenti atunci cand alimentati si sa verificati cu atentie tipul de combustibil pe care urmeaza sa il utilizati. Astfel de situatii pot aparea in special in situatia in care ati schimbat recent o masina pe un anumit tip de combustibil cu o alta masina care functioneaza pe celalalt tip de combustibil. Pana reusiti sa va acomodati cu schimbarea, este bine sa faceti un efort de concentrare in momentul in care alimentati.