Cum sa conduci pentru a reduce consumul de combustibil

Faptul ca pretul combustibilului a crescut nu mai este un secret pentru nimeni. Iar faptul ca majoritatea dintre noi traim in orase si conducem in aglomeratie zi de zi nu ne ajuta deloc, pentru ca accentueaza consumul de carburant al masinii noastre. Asadar, cum este posibil sa reducem consumul de carburant si, implicit, cheltuielile in acest sector? Desi este greu de crezut, sunt modalitati prin care putem reduce aceste costuri. Putem sa devenim conducatori auto eficienti si sa contorizam mai cu atentie modul in care masina noastra arde combustibil. Mai jos sunt cateva sfaturi care te vor ajuta sa reduci consumul de combustibil si sa economisesti bani.

  • Redu numarul de drumuri cu masina pe zi

Stiati ca daca masina apuca sa stea in parcare cateva ore, iar motorul apuca sa se raceasca de tot, ii va lua cativa kilometri buni sa se incalzeasca la loc? In tot acest timp masina va consuma mai mult combustibil decat in mod normal. Asadar, pentru a evita acest lucru, incearca sa reduci numarul de drumuri pe care le faci cu masina intr-o zi. Incearca sa iti faci programul si sa iti organizezi activitatile in mod eficient, astfel ca cu un drum vei reusi sa rezolvi mai multe, in loc sa te tot intorci cu masina pentru fiecare lucru care trebuie rezolvat.

  • Nu condu singur in masina, ia si cativa colegi cu tine

Daca este posibil, nu merge singur la munca cu masina. Poate ai cativa colegi care-ti sunt in drum sau merg cu transportul in comun. Daca sunt de acord, i-ai si pe ei cu masina cand mergi la serviciu. La mica intelegere, poti stabili cu ei un pret astfel incat toata lumea sa contribuie la consumul masinii. In modul acesta, faci un drum pe care oricum il aveai de facut, dar macar mai recuperezi o parte din banii pe care ii cheltui pe combustibil.

  • Schimba modul in care conduci

Desi se poate sa iti placa sa calci acceleratia, adu-ti aminte ca un astfel de obicei iti va face masina sa consume mult mai mult. Daca vrei sa iti faci masina sa consume eficient combustibilul, condu in limitele de viteza si condu constant. Nu schimba vitezele prea des, daca e posibil, si nu calca brusc pedala de acceleratie. Atunci cand masina trebuie sa suporte o creste a rotatiilor prea brusca, automat va consuma mai mult, pentru a face fata cerintelor. Asadar, fi un sofer calm si echilibrat, iar bugetul tau lunar iti va multumi, pentru ca te vei opri mai rar la statiile de alimentare. Desigur, va trebui sa si accelerezi masina, dar atunci cand o faci, fa-o gradual si calm in loc sa bruschezi masina.

  • Ai grija de masina ta

Din pacate, nu multi au grija de masinile lor si uita de verificarile si reviziile periodice. Nu face asta, pentru ca duc la o uzura prematura a masinii si, implicit, la un consum mai mare de combustibil. Deci, nu uita de operatiunile de rutina ale masinii, cum ar fi schimbul de ulei si filtre la timp, asa cum recomanda manualul autovehicului sau specialistul dintr-un service autorizat. De asemenea, foloseste ulei si filtre recomandate pentru tipul tau de masina. Pe langa asta, ai grija la geometria rotilor si calitatea cauciucurilor. Este important ca rotile sa fie bine aliniate si ca pneurile sa fie umflate corespunzator. Chiar daca nu vezi legatura intre cauciucuri si consumul masinii tale, sa stii ca aste simple aspecte, pe care orice conducator auto ar trebui sa le aiba in vedere, pot afecta buna functionalitate a masinii. Iar o masina care nu functioneaza bine intotdeauna va consuma mai mult combustibil decat trebuie.

  • Transmisia manuala este mai buna decat cea automata

Desi multi vor recomanda transmisia automata pentru conducatorii auto care petrec mult timp conducand in oras, pe motiv ca este mai buna pentru a mentine un consum mic, adevarul e ca o cutie manuala este mai indicata in acest caz. In functie de masina, conducatorul auto poate invata sa schimbe vitezele la momentul oportun, utilizand transmisia manuala, si astfel poate optimiza consumul de combustibil al masinii. Asadar, transmisia automata poate fi mai comoda in oras, dar cea manuala te lasa sa controlezi mai bine reactia masinii in multe situatii, astel incat sa nu consume peste masura.