Recomandari pentru o utilizare adecvata a masinii in sezonul rece

In sezonul rece, ne putem confrunta cu diverse situatii in care nu stim cum ar fi mai bine sa procedam.

Cand temperaturile sunt scazute si rezervorul este ocupat cu lichid de parbriz pentru vara, lichidul va ingheta, fiind imposibil sa-l utilizam. In astfel de cazuri, este bine sa nu incercati sa spalati parbrizul pentru ca exista riscul ca motorasul sa se defecteze.

Este bine sa stiti ca lichidul nu se dezgheata daca motorul este pornit. Puteti, in schimb, sa lasati masina intr-un spatiu incalzit mai multe ore, timp in care lichidul se va dezgheta sau puteti umple rezervorul cu spirt. O alta idee este sa completati rezervorul cu apa fierbinte pentru a debloca dopurile de gheata. Aveti grija ca, dupa golirea rezervorului, sa utilizati lichid de parbriz pentru iarna.

O alta situatie frecvent intalnita in sezonul rece este aburirea farurilor. De cele mai multe ori, acestea se aburesc din cauza defectelor de fabricatie sau a fisurilor de la nivelul geamului exterior. Becul incalzeste aerul din interiorul farului, si, din cauza diferentei de temperatura dintre interiorul farului si exterior, se creeaza condens. Cel mai bine este sa inlocuiti carcasa farurilor si sa o verificati pe cea noua pentru a va asigura ca nu prezinta fisuri.

Manerele portierelor ingheata iarna pe timpul noptii, de aceea, se recomanda utilizarea solutiilor de dezghetare si a spray-urilor care topesc gheata. Acestea sunt utile si pentru depunerile de gheata, facilitand curatarea cu racleta a portiunilor inghetate.

Alte elemente care ingheata iarna sunt stergatoarele si oglinzile. Specialistii recomanda invelirea in pungi de plastic sau ridicarea stergatoarelor si mentinerea oglinzilor retrovizoare deschise.

Bateria se descarca mai repede din cauza temperaturilor scazute sau a vechimii, impiedicand motorul sa porneasca. De aceea, se recomanda utilizarea unor cabluri care se vor conecta la o alta masina pentru a permite pornirea motorului.

In situatii urgente sau daca ramaneti inzapeziti, un incarcator auto pentru telefon va poate salva. Alegeti un incarcator auto compatibil cu telefonul pe care-l aveti. Este mai eficient decat o baterie externa care se descarca mult mai repede din cauza frigului.

Este bine sa aveti in vedere ca, atunci cand temperaturile sunt foarte scazute, uleiul devine vascos si ajunge mai greu in partea de sus a motorului, de aceea ungerea nu se efectueaza eficient. Pentru a nu forta motorul, e bine sa asteptati cateva minute ca acesta sa se incalzeasca inainte de a porni la drum.