Recomandari pentru o utilizare adecvata a sistemului de aer conditionat

Sistemul de aer conditionat cuprinde, in partea dinspre exterior, un ventilator care impinge aerul in instalatie, un condensator, un compresor care impinge agentul de racire prin instalatie, o valva de expansiune care are rolul de a regla cantitatea de fluid care trece prin instalatie si ajunge in evaporator si evaporatorul care raceste sau usuca aerul care il traverseaza. Aici are loc schimbul de caldura, aerul care trece prin evaporator cedeaza caldura agentului de racire. Astfel, aerul se raceste si agentul de racire se incalzeste si ulterior se evapora. Aerul care iese din evaporator ajunge prin ventilatie in habitaclul masinii. Agentul de racire iese din evaporator sub forma gazoasa si ajunge la compresor unde ciclul se reia.

Inainte de a utiliza instalatia de aer conditionat, e bine sa va asigurati ca functioneaza in parametri normali.

Aceasta necesita mentenanta periodica, proces care include verificarea, curatarea si incarcarea instalatiei.

Recomandari:

  • Verificati anual instalatia de aer conditionat;
  • Schimbati filtrul de habitaclu in fiecare an sau la fiecare 15.000 km parcursi;
  • Efectuati un tratament anti-bacterian in fiecare an;
  • Porniti regulat instalatia de climatizare, cel putin o data pe luna, timp de minimum 10-20 de minute, indiferent de sezon;
  • Reincarcati integral circuitul instalatiei o data la doi ani;

In cazul in care sistemul de climatizare nu este curatat periodic, pot aparea mirosuri neplacute cand aceste este pus in functiune, crescand riscul imprastierii si inmultirii bacteriilor.

De asemenea, un sistem incorect curatat predispune la aparitia unor zgomote intense, un consum mai mare de combustibil si o dezaburire ineficienta a habitaclului.

Curatarea periodica a filtrului de aer conditionat este esentiala pentru a impiedica raspandirea bacteriilor, ciupercilor si mucegaiului si, implicit, a mirosurilor neplacute si pentru a stopa riscul imbolnavirii. Specialistii Top Lac Auto Service ofera servicii de igienizare si reincarcare cu freon a sistemelor de climatizare auto.