Tendinte viitoare in industria auto

Evolutia rapida a tehnologiei, precum si competitia acerba la nivelul producatorilor de autoturisme, au un impact tot mai mare in tendintele de consum la scara mondiala, iar in urmatorii ani, pana in 2020, se anunta o serie de schimbari majore.

Emisiile de dioxid de carbon vor scadea datorita eficientizarii consumului de combustibili (benzina si diesel) si a folosirii masinilor hibrid ultraeficiente. Pana in 2020, specialistii estimeaza ca aproximativ o treime din emisiile de dioxid de carbon de la masini vor scadea cu o treime.

Masinile si bateriile electrice

Costurile de motorizare si emisiile de dioxid de carbon vor scadea substantial datorita producerii si folosirii de masini electrice. In plus, calitatea aerului va fi imbunatatita, iar incalzirea globala va fi diminuata.

Specialistii estimeaza ca, pana in 2020, masinile electrice vor reprezenta 10% din totalul masinilor.

Masinile electrice vor fi mai eficiente si mai prietenoase cu mediul, insa impactul lor asupra mediului va depinde de modul in care electricitatea este produsa. In cazul in care este produsa prin energia eoliana, solara sau nucleara, emisiile de dioxid de carbon vor disparea. Astfel, calitatea aerului se va imbunatati si, in plus, costurile de producere a energiei electrice vor fi mai scazute decat cele pentru achizitionarea combustibilului.

Bateriile vor deveni cea mai mare parte a tehnologiei “verzi”, nu doar in cazul smartphone-urilor, dispozitivelor mici, ci si in cazul masinilor, camioanelor, autobuzelor si a altor piese de dimensiuni mari care nu necesita conexiune permanenta la curent.

Bateriile masinilor vor putea fi conectate intre ele cand se vor afla in etapa de incarcare si vor crea un sistem de stocare virtual, facilitand totodata si conectarea lor la numeroase generatoare solare si de energie eoliana.  Retelele inteligente vor permite puterii sa circule in ambele directii, astfel incat fiecare baterie sa devina o sursa de alimentare pentru perioade scurte pentru alte masini din imprejurimi.

Masinile viitorului vor fi construite pentru a avea ultraeficienta, designul acestora va fi revolutionat, iar materialele cele mai raspandite vor fi plasticul, fibra de carbon, in timp ce otelul va fi mai putin utilizat. Vor exista modificari la nivelul tuturor functionalitatilor masinilor: faruri cu laser care vor lumina pe o distanta de 500 de metri, airbag-uri externe pozitionate in partea din fata a masinii pentru a proteja pietonii.

Camioanele vor fi construite folosind o serie de inovatii precum: un design aerodinamic, cauciucuri mai eficiente, suspensii care vor genera energie electrica, diminuand astfel emisiile de dioxid de carbon cu 30-50%.

Masinile care se conduc singure

Producatorii de masini deja utilizeaza sistemele de autoparcare pentru marci precum Honda, Audi, Volvo, Ford. Vor fi dezvoltate sisteme care permit mentinerea unei distante de siguranta pe autostrada, precum si autofranarea.

Senzorii inteligenti

Viitoarele masini vor fi prevazute cu sisteme care sa permita detectarea obiceiurilor de condus, a rutelor, a posturilor radio preferate de soferi. De asemenea, masinile vor putea identifica soferii care au adormit la volan, cei care au consumat alcool, care nu sunt atenti la drum sau cei care se afla la volan si au murit. Masinile vor fi dotate cu senzori care vor monitoriza nivelul de alcool al soferului sau condusul intermitent, haotic, precum si cu senzori LED care vor detecta miscarile capului sau soferii care nu privesc drumul. In plus, vor putea detecta problemele cardiace ale soferilor.

Asigurarile auto

Telematica, tehnica de transmitere a informatiilor la mare distanta prin intermediul satelitilor modifica deja modul in care asiguratorii taxeaza clientii in functie de modul in care conduc.

Comunicarea vehicle to vehicle

Comunicarea de tip vehicle to vehicle va fi standard pe majoritatea vehiculelor pana in 2022, permitand vehiculelor sa mearga in acelasi ritm, astfel incat sa economiseasca pana la 30% din combustibil si sa furnizeze informatii din trafic pentru a anticipa si evita accidentele.

Top Lac Auto Service se adapteaza in permanenta la trendurile din domeniul auto, promovand si sustinand evolutia industriei prin folosirea tehnologiilor ultraperformante in serviciile de reparatii si vopsitorie auto.