Tipuri de daune auto, deteriorari ale caroseriei auto: Cum sunt reparate?

Nimanui nu ii place sa se gandeasca la eventualitatea unor daune, in special cand vine vorba de masina personala. Desi este un subiect nu tocmai placut, este bine sa fii informat, astfel incat sa stii cum trebuie sa procedezi in caz de dauna sau deteriorare a caroseriei auto. De multe ori daunele sunt produse fara ca tu sa ai vreo vina, doar pentru ca un alt conducator auto a fost grabit sau neatent. Trebuie sa fim constienti ca aceste lucruri se pot intampla, de aceea este util sa cunoastem tipurile de daune auto si cum pot fi ele rezolvate cel mai eficient.

  • Deteriorari cauzate de vreme

Chiar si in cazul in care ai un garaj, masina ta tot petrece suficient timp afara, de fiecare data cand o conduci. Asadar, masina este constant expusa la razele soarelui, ploaie, zapada, chiar si grindina. Este bine de stiut ca umezeala, indiferent de forma in care vine, favorizeaza aparitia coroziunii si a ruginii. De asemenea, ultravioletele ce vin de la soare afecteaza vopseaua masinii, estompand culoarea si provocand daune. Daca observi chiar si defect mici la caroseria masinii, cum ar fi pete mici de rugina sau vopsea sarita or decolorata, este bine sa te ocupi de ele cat sunt in stadiu incipient. Odata ce ele se vor agrava, va fi mult mai complicat sa rezolvi problema, pentru va necesita mult mai mult timp si resurse financiare.

  • Zgarieturile

Oricat de multa grija am avea de masina noastra, o zgarietura poate aparea cand ne asteptam mai putin. De cate ori nu am iesit de la supermarket, sa constatam ca avem o noua zgarietura pe caroserie, fie de la un carucior de cumparaturi manevrat gresit sau portiera masinii parcate langa? Daca zgarietura este fina, se poate rezolva printr-un polish cu materialele adecvate. Din pacate, zgarieturile mai proeminente pot necesita kituri de umplere si un strat nou de vopsea care sa fie intocmai cu cel de pe caroseria masinii.

  • Loviturile in caroserie

Fie ca nu ai vazut stalpul acela mic de pe bordura sau un alt obiect din proximitatea masinii, loviturile pot aparea in diverse situatii. In cele mai multe cazuri, desi arata mai grav, ele pot fi rezolvate destul de usor. Singura conditie este sa duci masina la reparat in cel mai scurt timp cu putinta, pentru ca o lovitura in caroserie se poate agrava daca masina va fi lovita din nou in acelasi loc. Asadar, o lovitura nesemnificativa se poate corecta cu unelte si proceduri specifice, in special daca vopseaua nu este afectata. Loviturile usoare se pot indrepta prin lovire mecanica din spate portiunii afectate, in timp ce in cazul unor lovituri mai serioase, o gaura mica poate fi necesara in suprafata caroseriei, pentru a trage table in afara cu ajutorul anumitor unelte speciale. Desigur, acesta gaura va fi umpluta corespunzator si caroseria vopsita in culoarea ei.

  • Ciocnirile cu diverse obiect sau cu alte autoturisme

Acest tip de dauna auto este cel mai neplacut si costisitor, deoarece ciocnirile cu obiecte mari si dure sau cu alte masini poate duce la lovituri, zgarieturi, si alte deteriorari semnificative ale caroseriei. In cele mai rele cazuri, poate duce la probleme structurale ale masinii, ceea ce inseamna ca masina va deveni nesigura, asa cum ce intampla cand un cadru este indoit. Desi, si asa, un technician poate indrepta cadrul unui autovehicul cu ajutorul echipamentelor asistate de computer, astfel incat masina sa revina la parametrii initiali.