Ce trebuie sa stii despre motoarele diesel

Motorina reprezinta un combustibil pe baza de petrol derivat din petrolul brut din care se obtine si benzina. In urma distilarii, carburantul mai usor devine benzina, iar cel mai greu motorina. Motorina este mai densa decat benzina, de aceea produce mai multa energie, o masina propulsata de motorina avand un consum mai bun.

Motorina are o serie de avantaje comparativ cu benzina, consumul acesteia fiind mai eficient, putand ajunge cu pana la 30% sub cel inregistrat in cazul unui motor pe benzina, la o suta de kilometri.

Motoarele adaptate pentru diesel suporta utilizarea de biocombustibili biodiesel B20, un amestec creat din 80% motorina si 20% combustibil organic. Biocombustibilul este mai ecologic, insa nu este la fel de economic ca motorina clasica.

Motoarele diesel sunt mai durabile pentru ca sunt create din componente mai solide care sa suporte o compresie mai ridicata si un combustibil mai greu. Durata de viata a unui motor diesel poate fi dubla fata de cea a unui motor pe benzina.

Motoarele diesel nu au bujii clasice sau distribuitor, componente care necesita inlocuire la intervale regulate. Propulsorul are bujii incandescente, diferite de cele clasice, cu rolul de a creste temperatura din camera de ardere. Cu toate acestea, alte componente si reviziile pot avea un cost mai ridicat decat masinile cu motoare pe benzina.

Masinile cu motor diesel inregistreaza performante superioare din punct de vedere al cuplului si al capacitatii de tractare. Cuplul este o forma de putere produsa de motor care iese in evidenta la tractarea unui obiect mai greu.

Pe de alta parte, motorina are un nivel de emisii mai ridicat decat benzina, iar in cazul temperaturilor mai mici -18 grade Celsius, masinile diesel pornesc mai greu, avand nevoie de temperaturi mai ridicate pentru a aprinde combustibilul. Un alt punct slab il reprezinta faptul ca masinile diesel sunt mai zgomotoase, iar daca nu sunt antifonate corespunzator, nivelul zgomotului poate deveni neplacut.

Pretul unei masini diesel cu aceleasi dotari ca un model cu motor pe benzina va fi mai mare. Soferii care circula mai mult isi pot amortiza investitia intr-o perioada acceptabila datorita consumului mai scazut de carburant.