De ce schimbarea filtrului de aer este mai importanta decat crezi

O masina are o serie de filtre menite sa protejeze motorul si sa asigure buna functionare a acestuia. Filtrul de aer este unul din aceste filtre, iar daca filtrul de ulei se schimba de fiecare data cand se schimba uleiul, filtrul de aer este in general ignorat. Din pacate, o operatie de rutine si foarte simpla, cum ar fi schimbarea filtrulul de aer, poate duce la probleme serioase atunci cand este ingorata. Cat de important este sa schimbi filtrul de aer la timp? Continua sa citesti randuril de mai jos si afla de ce acest lucru ar trebui sa se afle in agenda ta periodica de intretinere a masinii.

  • Ce este filtrul de aer si ce face el?

Filtrul de aer are rolul de a capta impuritati, cum ar fi praful si alte particule, din aerul care intra la motor. Este o parte esentiala din sistemul „respirator” al motorului si are jobul de a se asigura ca aerul care intra in compartimetul motor este curat. Avand in vedere ca aerul va fi amestecat cu combustibil si aprins in timpul combustiei, este mai mult decat important ca acesta sa fie curat si sa nu contina nici un fel de impuritati. Dar, pe masura ce se aduna kilometri la bordul masinii, filtrul de aer devine din ce in ce mai incarcat cu impuritati. Dupa ce numar de kilometri ajunge un filtru de aer sa fie foarte murdar? Acest lucru depinde de mai multi factori, dar, in general, in filtru de aer curat ajunge pentru 25,000 pana la 50,000 de kilometri. De obicei se gasesc recomandari cu privire la acest aspect in manualul masinii, asadar este recomandata ca aceste manuale sa fie citite de catre posesorii de masini.

  • Ce se intampla daca nu schimbam filtrul de aer?

Daca filtrul de aer ajunge sa fie acoperit de praf si resturi, inceteaza sa se mai comporte ca un filtru si va deveni mai mult o gura de aerisire infundata. Acest lucru nu este deloc benefic pentru masina ta, care va incepe sa aiba probleme. In primul rand motorul va trebui sa munceasca mai mult sa obtina aerul de care are nevoie pentru ciclul de ardere al combustibilului. Incercarea de a trage aer printr-un filtru infundata poate duce la formarea unui efect vacuum, iar asta poate duce la tragerea particulelor de pe filtru la motor care pot produce pagube insemnate la componentele motorului. De asemenea, din cauza faptului ca motorul este intr-o stare de „sufocare”, poate ajunge sa consume mai mult combustibil decat o face in mod normal, din cauza filtrulul murdar. Iar daca filtrul de aer este saturat cu murdarie, poti chiar sa simti o lipsa a puterii in momentul accelerarii, chiar daca faci lucrul asta mai apasat.

  • Verifica si schimba filtrul de aer la timp

Schimbarea filtrului de aer este o operatie extrem de simpla care nu necesita o vizita la service. Filtrul de aer este in general localizat intr-o zona a motorului care poate fi usor accesata de catre posesorul de masina, fara a fi nevoie de interventia unui specialist. De aceea este recomandat sa verifici starea filtrului de aer periodic si sa te asiguri ca nu este saturat de praf si alte impuritati. Cand acesta pare a fi prea incarcat, tot ce trebuie sa faci este sa il schimbi cu unul nou. Este o piesa care nu costa mult si nu dureaza mult sa fie schimbata, dar prelungeste viata motorului si previne consumul de combustibil inutil. Pe langa schimbarea periodica a filtrului de aer, operatiunile de rutine ale masinii ar trebui sa includa schimbul de ulei la timp si geometria rotilor. Aceste trei operatiuni de intretinere a masinii te pot salva de multe necazuri si drumuri la service. Cu putina grija, poti evita deteriorarea pieselor importante ale masinii, care duc la perioade lungi in care masina iti este in service si la costuri substantiale cand vine vorba de reparatii. Asadar nu ignora aceste aspecte si te vei bucura de o masina de incredere tot timpul.