Care este termenul de solutionare a unui dosar de daune auto?

Nimeni nu vrea sa se gandeasca la daune auto, in special cand vine vorba de propria masina. Dar, acest lucru este o posibilitate si se poate sa nu fi tu vinovat pentru producerea lor. Se poate ca o alta masina sa te loveasca din spate sau din lateral, in timp ce tu iti vezi linistit de drum. In orice caz, trebuie sa fi pregatit sa rezolvi aceasta problema intr-un timp cat mai scurt. Nimanui nu ii place sa ramana fara mijlocul propriu de transport, mai ales atunci cand este folosit zilnic.

De indata ce are loc o dauna, este bine sa incepi demersurile pentru solutionarea ei si remedierea autovehiculului. In cel mai bun caz, atunci cand daunele sunt minore si nu vorbim de vatamare corporala, soferii se pot intelege prin intermediul solutionarii amiabile. Asta inseamna ca politia rutiera nu va fi parte in solutionarea incidentului. Pentru asta, ambii soferi trebuie sa cada de acord cu privire la circumstatele producerii accidentului. Daca tu esti pagubitul, va fi nevoie sa inaintezi o cerere de despagubire catre asiguratorul tau RCA. Prin aceasta cerere, informezi asiguratorul cu privire la incident si la daunele suferite de autovehiculul tau.

Din momentul trimiterii cererii de despagubire, un singur lucru ii intereseaza pe posesorii de masini. Acest lucru fiind timpul de solutionare a dosarului de daune auto. Cat dureaza, in mod normal, o astfel de solutionare? Cu siguranta vrei ca totul sa se rezolve cat mai repede. Dar pentru ca sunt anumiti pasi ce trebuie parcursi, termenul maxim de solutionare a unui dosar de daune auto este de 3 luni pentru cercetarea incidentului si luarea deciziei finale si 10 zile pentru plata despagubirilor, dupa ce acestea au fost determinate.

 

Este bine de stiut ca plata daunelor se face dupa reparatia masinii in service-ul agreat. Plata reparatiilor, conform constatarilor efectuare de inspectorul de daune, nu trebuie sa depaseasca 15 zile. Toate actele de reparatie a autovehiculului trebuie depuse la dosarul de daune aferent. Doar dupa ce ultimul act a fost depus se poate incepe numaratoarea inversa pentru efectuarea platii in acest sens. Desigur, nu este o regula ca plata sa fie facuta in maxim 15 zile. Ea poate dura de la cateva minute pana la 2 sau 3 zile, in functie de asigurator.

Desi legea prevede un maxim cand vine vorba de despagubiri in cazul daunelor auto, asiguratorii pot depasi aceste limite, daca polita de asigurare auto prevede acest lucru. De aceea este important nu doar sa alegi cu grija asiguratorul, dar sa si acorzi atentie conditiilor din polita de asigurare. Nu te gandi ca tie nu ti se poate intampla asa ceva. Poti fi un sofer deosebit si sa ai ani de experienta in spate si tot sa fi implicat, fara voia ta, intr-un incident auto. Asadar, este bine sa fi acoperit in orice situatie. Gandeste-te doar la daune provocare de fenomene natural, precum grindina sau copaci rupti de vant. Multe polite de asigurari clasice nu prevad acoperirea unor astfel de daune. Daca tot platesti o polita de asigurare auto, ai grija ca aceasta sa iti ofere tot ce ai nevoie.

Service-ul nostru colaboreaza cu cei mai cunoscuti asiguratori de pe piata romaneasca. O data reparata, masina va fi eliberata fara a fi necesara asteptarea sosirii platii pentru reparatie. Plata va fi facuta in termenul prevazut de lege, timp in care masina nu necesita sa mai ramana in service. Ea va fi returnata posesorului pentru a putea fi utilizata. In acelasi timp, service-ul nostru ofera masini la schimb, pe perioada in care reparatiile sunt efectuate. Astfel, nu vei fi nevoit sa ramai fara masina in tot acest timp.  Este foarte usor sa rezolvi o dauna auto atunci cand ai un partener de incredere alaturi.