Mini-ghid de intretinere a anvelopelor

Starea anvelopelor unei masini este importanta pentru siguranta pasagerilor si a conducatorilor auto, iar mentinerea unei durate de viata cat mai mari poate reprezenta o adevarata provocare daca nu avem o “conduita” buna si nu respectam specificatiile producatorului.

Iata cateva recomandari pentru a beneficia de anvelope functionale cat mai mult timp.

Utilizarea unei presiuni corecte

O presiune mai mica decat cea recomandata de producator duce in timp la pierderea constanta a presiunii, la uzarea excesiva a cauciucurilor si la un consum mare de carburant. In plus, scade performanta la franare si stabilitatea la viraje. Totodata, o presiune scazuta sporeste riscul de pene, explozii si desjantare.

Remedierea defectiunilor directiei

Pentru a fi in siguranta, se recomanda verificarea suspensiei si a directiei care pot duce la o uzura anormala a suprafetei de rulare a anvelopei, inspre interiorul sau exteriorul autovehiculului. Daca suspensia si directia functioneaza corect, uzura anvelopelor trebuie sa fie uniforma pe toata suprafata de rulare.

Depozitarea adecvata

In cazul in care anvelopele nu sunt depozitate in mod adecvat, calitatea si durata de viata a acestora scade.

Pentru a va asigura ca depozitati corect anvelopele, alegeti spatii inchise si racoroase si aveti grija ca acestea sa fie montate pe jante si suspendate in pozitie verticala. Este ideal ca acestea sa fie rotite in mod constant pentru a nu se deforma.

Evitarea manevrelor bruste

Manevrele si franarile bruste sunt recunoscute pentru accelerarea uzurii anvelopelor, ducand in timp la incapacitatea sistemului de franare de a reactiona corespunzator si punand in pericol siguranta pasagerilor si a celorlalti conducatori auto. In aceeasi categorie intra si demarajele puternice care afecteaza calitatea anvelopelor, scurtandu-le drastic durata de viata.